Menu

Ook webbrowsers houden zich aan de webstandaarden

Martijn 30 maart 2008

Onder het mom van als webontwikkelaars zich aan de webstandaarden houden, moeten de browsers dat ook doen. Zijn de ontwikkelaars van de browsers bezig om hun browsers websites die aan de W3C standaarden voldoen juist te intepreteren. Safari en Opera lieten weten dit als eerste voor elkaar te hebben.

Webstandaarden

Steeds meer ontwikkelaars van websites houden zich aan de webstandaarden. Dit heeft veel voordelen, zoals dat de website bijvoorbeeld beter wordt geintepreteerd door zoekmachine systemen. Een website die volgens de standaarden op is gebouwd zou ook in elke browser hetzelfde moeten worden weergegeven. Helaas is dit bij alle browsers nog lang niet het geval.

Acid3

Om de browserontwikkelaars te stimuleren om zich ook te gaan houden aan de standaarden, is er een applicatie ontwikkeld om te testen of de webbrowsers de websites die wel volgens de standaarden ontwikkeld zijn juist worden weergegeven.

Deze testen worden kunnen worden uitgevoerd door Acid3, een nieuwe versie van een testapplicatie is afkomstig van het “Web Standards Project”. Acid 3 bestaat uit honderd testjes om te kijken of de browser goed omgaat met de webstandaarden. De vorige Acid-test wordt inmiddels door de meeste browsers goed weergegeven, zowel Firefox 3.0, Internet Explorer 8.0 en Opera weten een goede smilie op het scherm te toveren.

De nieuwe Acid-test genereert een nieuwe afbeelding die de browser test op de nieuwe web 2.0 standaarden. Zo wordt er gekeken naar ECMAscript 262 en de DOM 2-standaarden van W3C. Deze toepassingen worden nog niet veel gebruikt, maar onder andere in webmail-toepassingen zijn ze al wel geïmplementeerd. Als de test goed doorlopen wordt, krijg je onderstaande afbeelding te zien.

Succes!

Dat de uitwerking van de test succes heeft blijkt wel. De makers van webbrowsers Opera en Safari zijn bijvoorbeeld hard aan de slag gegaan. Ze zijn er beide in geslaagd een versie van hun software te maken die de laatste strenge test voor ondersteuning van webstandaarden doorstaat. Opera liet afgelopen donderdag als eerste weten dat het een testversie had gemaakt die een score van 100 procent haalde. Enkele uren later maakte het ontwikkelteam van Webkit, de technologie achter Apples browser Safari, bekend hetzelfde te hebben bereikt. Dat de rest van de browsers nog achterloopt blijkt wel uit de test: Internet Explorer 6 en 7 komen niet zo heel ver, ze halen 12 van de 100 punten. Firefox 2, de huidige versie haalt ongeveer de helft van de punten namelijk 49. De nieuwste bèta van Firefox 3.0 weet 59 punten te halen.

Bron:
Opera slaagt als eerste browser voor Acid3 test
Nek-aan-nekrace om standaard tussen browsers
Nieuwe Acid-test gelanceerd

Altijd op de hoogte blijven?