Menu

Houd uw statistieken bij met Google Analytics

Leo 12 maart 2008

Google Analytics is ontstaan uit de overname van Urchin. Het pakket werd maandenlang intern gebruikt. Uiteindelijk besloot Google om het bedrijf over te nemen en het pakket aan te bieden onder de naam Google Analytics. Waar Urchin vroeger een paar honderd euro per maand kostte, wordt de dienst nu gratis aangeboden.

De naam Urchin wordt nog steeds gebruikt. Onlangs is er een publieke beta versie van Google Urchin gelanceerd. Urchin is ontwikkeld voor bedrijven die door een firewall of andere beperkingen niet de mogelijkheid hebben om Google Analytics te gebruiken. Met Urchin kan de software geïnstalleerd en beheerd worden op eigen servers. Deze versie kost echter een kleine € 3.000,-. Google analytics is service-hosting en wordt beheerd en gehost door Google.

De belangrijkste functies van Google Analytics

 • Statistieken van een onbeperkt aantal websites bijhouden
 • Het verkeer van uw website in kaart brengen
 • Technische gegevens van de bezoekers achterhalen, zoals bijvoorbeeld het besturingssysteem en de gebruikte browser
 • Nagaan via welke trefwoorden uw website gevonden wordt
 • Geografische doelgerichtheid
 • Conversiegegevens bijhouden
 • Integratie van Google Adwords
 • Op een visuele manier bekijken op welke links het meest geklikt is
 • Gebruikersbeheer
 • Exporteren van rapporten
 • Mogelijkheid tot het bijhouden van e-commerce gegevens

Hoe werkt het?

Google Analytics gebruikt een directe cookie en javascript code om de informatie van de bezoekers te verzamelen. Dit stukje code heeft geen invloed op de prestaties van de website. Om van Google Analytics gebruik te maken moet er allereerst een Google Account aangemaakt worden. Hierna wordt er een unieke code gegenereerd die toegevoegd moet worden aan de javascript code. Via een webinterface kunnen de rapporten geraadpleegd worden.

Na mijn inziens is Google Analytics momenteel het beste statistieken programma op de markt en laat AWStats, Realtracker en Netstat (ver) achter zich. Wilt u meer weten over Google Analytics neem dan gerust eens contact met ons op. Wij kunnen Google Analytics implementeren in uw website zodat óók u op de hoogte kan blijven van de bezoeken op uw website.

Altijd op de hoogte blijven?