Menu

Waarom zijn webstandaarden belangrijk?

Karel-Jan 28 januari 2008

Op het internet wordt veel gepraat over waarom de webstandaarden belangrijk zijn. Onlangs hebben wij nog een bericht geplaatst over de websites van de presidentskandidaten uit de Verenigde Staten. Pronamic is van mening dat webbouwers zich aan deze standaarden horen te houden. Natuurlijk, een website die door de validatie van het W3C komt is nog niet direct een goede website. Een toegankelijke en gebruikersvriendelijke website is en zal de primaire doelstelling blijven.

Kwaliteit!

Een praktijk voorbeeld: Peter wil een nieuw huis laten bouwen. Hij heeft een aannemer gevonden en deze begint met de bouw van zijn nieuwe huis. Na vier maand staat er een prachtig huis waar Peter en zijn vrouw met veel plezier in gaan wonen. Alles bevalt prima en na twee jaar besluiten ze om de eetkamer uit te breiden. Peter belt dezelfde aannemer en deze begint drie weken later aan de opdracht. De muur wordt er uitgeslagen, en direct beginnen de problemen. Het blijkt dat de steunbalken schots en scheef staan. Eerst moeten de steunbalken weer recht worden gezet, voordat er een begin aan de aanbouw gemaakt kan worden. Peter baalt hier flink van, want dit gaat hem weer extra geld kosten.

Met dit voorbeeld wil ik duidelijk maken dat een website er op het eerste gezicht goed uit kan zien, toch kan de achterkant ongestructureerd in elkaar zitten. Als er aanpassingen gedaan moeten zal dit vaak extra tijd gaan kosten.

De webstandaarden opgesteld door het W3C is een uitstekend kwaliteit keurmerk voor websites. Voldoet een website hieraan, dan kan je zien dat deze website gebouwd is door vakmensen. De klant verwacht kwaliteit, bij Pronamic krijgen ze dit. Natuurlijk hebben de webstandaarden nog veel meer voordelen zoals:

  • De website zal goed werken in de meest gebruikte webbrowsers
  • Zoekmachines kunnen de website goed lezen, waardoor deze hoger in de zoekmachines zal komen.
  • Snellere laadtijd van de website

Altijd op de hoogte blijven?