Menu

Schrijven voor het web

Jan Lammert 6 januari 2008

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat steeds meer bedrijven voor webteksten een extern bureau inschakelen. Vaak zijn teksten zo overgenomen van een folder of advertentie. Maar deze teksten behalen op het internet helemaal niet het gewenste resultaat. Bezoekers van de website scannen de aanwezige pagina´s op relevante informatie, is deze niet aanwezig dan zijn ze zo weer vertrokken.

Waar moet je om denken?

Er is eigenlijk maar één regel voor het schrijven van teksten voor het internet, houd het kort. Grote lappen tekst worden vaak genegeerd met het gevolg dat weinig informatie bij de ontvanger blijft hangen. Uit onderzoek is gebleken dat het lezen van een beeldscherm 25 procent meer tijd kost dan het lezen van papier. Hierdoor zijn lange teksten op een website niet geschikt. Kan de tekst niet worden ingekort geef de bezoeker dan de optie om het document of artikel uit te printen.

Internetters lezen bijna niet, ze zoeken met een bepaald doel. Als ze op een website komen zullen ze niet de gehele introductietekst lezen maar zullen ze direct naar het betreffende doel zoeken.
Om de teksten meer te laten opvallen moet er een duidelijke structuur, stijl en toon aanwezig zijn. Deze structuur en stijl moet binnen de gehele website gehandhaafd worden. Ook verslapt de aandacht van de lezer al na enkele regels te hebben gelezen, hierdoor is de lezer snel afgeleid. Maak daarom de zinnen in de webtekst niet te lang. Zorg ervoor dat er op de website geen elementen aanwezig zijn die het uiteindelijke doel in gevaar kunnen brengen (Denk hierbij aan banners en drukke animaties).

Een andere mogelijke manier om de boodschap over te brengen is door middel van een foto of videoboodschap. Een video kan in een hele korte tijd veel verwoorden en de bezoeker hoeft niet veel te doen om de boodschap te ontvangen.

Pronamic kan het schrijven van uw teksten ook op zich nemen. Wij houden rekening met uw doelen en zullen er voor zorgen dat uw boodschap zo goed mogelijk wordt gepresenteerd. Voor verder advies kunt u contact met ons opnemen en vragen om een vrijblijvend gesprek.

Altijd op de hoogte blijven?