Menu

Nettiquette – omgangsvormen voor het gebruik van e-mail en internet

Remco 21 januari 2008

Een van de oudste standaarden op internet is waarschijnlijk de nettiquette. Deze is in oktober 1995 opgesteld door leden van de IETF. De meeste gedragsregels voor het internet zijn erg vanzelfsprekend. Internet gebruikers vergeten echter nog wel eens dat ze via het netwerk, net als in het gewone leven, met mensen communiceren en niet met machines.

De nettiquette is een verzameling van regels die ervoor moet zorgen dat de communicatie tussen mensen op het internet op een goede manier verloopt. In de nettiquette staan richtlijnen voor allerlei internetdiensten zoals e-mail, chat en nieuwsgroepen. Men hoeft zich er niet aan te houden, maar het is zeer zeker aan te raden om problemen te voorkomen.

De nettiquette staat ook wel bekend als RFC 1855. Het originele document kunt u vinden op www.faqs.org/rfcs/rfc1855.html. In dit document staan richtlijnen zoals:

 • Controleer elke dag of u e-mailberichten heeft gekregen.
 • Wanneer u een boos getint berichtje aan iemand wilt versturen, lees dit dan, voordat u op de verzendknop drukt, eerst nog even door. Ga bij uzelf na of u de persoon aan wie u het berichtje richt, de inhoud van het bericht ook recht in het gezicht zou durven zeggen. Wanneer dit niet het geval is, verstuur dan het berichtje niet.
 • Richt uzelf op een enkel onderwerp per bericht en geef altijd een duidelijk subject (onderwerp) aan het bericht mee, zodat de lezer het bericht snel kan lokaliseren. Verzend desnoods meerdere berichten als u een aantal onderwerpen aansnijdt die niet direct iets met elkaar te maken hebben.
 • Verstuur nooit kettingbrieven via het internet.
 • Wees voorzichtig met sarcasme en humor. Omdat non-verbale communicatie ontbreekt bij elektronische communicatie, kan uw grap uitgelegd worden als kritiek. Wanneer u grappig probeert te zijn, gebruik dan zogenaamde emoticons, ofwel smileys, om uw gevoelens uit te drukken. Dit is een voorbeeld van zo’n smiley voor het aanduiden van humor :-) (kantel uw hoofd 90 graden naar links, u ziet dan een lachebekje).

Eigenlijk zou iedereen deze richtlijnen moeten kennen. Voor bedrijven kan het een goed idee zijn om de nettiquette op het intranet te plaatsen.

De 10 computer geboden

 1. Gij zult de computer niet gebruiken om anderen te schaden.
 2. Gij zult andermans computerwerk niet verstoren.
 3. Gij zult niet rondneuzen in andermans bestanden.
 4. Gij zult de computer niet gebruiken om te stelen.
 5. Gij zult de computer niet gebruiken om een valse getuigenis af te leggen.
 6. Gij zult de licentievoorwaarden van uw software respecteren.
 7. Gij zult andermans computercapaciteit niet gebruiken zonder toestemming.
 8. Gij zult niet andermans geestesvruchten als eigen naar voren brengen.
 9. Gij zult nadenken over de sociale consequenties van de programma’s die gij maakt.
 10. Gij zult de computer weloverwogen en met respect gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven?