Menu

7 tips voor een basisschool website

Jan Lammert 28 december 2007

Tegenwoordig kan de gemiddelde basisschool niet meer zonder website. Ouders vinden het fijn om foto’s te zien van hun kinderen op de basisschool en de website is een prima middel om met ouders te communiceren. Een goede website voor een basisschool is echter niet zomaar gemaakt. Pronamic geeft u graag een aantal tips zodat u een goede website kunt realiseren:

  • Bepaal het doel. Klinkt misschien logisch maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Een website voor een basisschool heeft veel mogelijkheden. Bedenk daarom welk rendement u uit de website wil halen. Een aantal mogelijkheden: ouders informeren, kinderen extra educatie aanbieden of het personeel informeren.
  • Bedenk welke doelgroepen op de website komen en hoe u deze zo goed mogelijk kunt bedienen. Kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om ook in hun vrije tijd een ‘moeilijk woorden dictee’ te doen. Dit moet echter niet op saaie wijze worden gepresenteerd. Houdt hier rekening mee qua vormgeving.
  • Continuïteit. Bepaal vooraf wie de website gaat onderhouden. Een veel voorkomende valkuil is dat een website met veel enthousiasme de lucht ingaat maar dat deze vervolgens niet meer wordt bijgehouden. Het kan in veel gevallen handig zijn om naast een webmaster ook een aantal webredacteuren aan te stellen. Deze redacteuren kunnen de website dan regelmatig van nieuws voorzien. De webmaster is dan alleen verantwoordelijk voor de vormgeving en het technische gedeelte.
  • Vraag om een CMS. CMS staat voor Content Management Systeem. Met dit programma bent u en uw webredacteuren in staat om op eenvoudige wijze een website te beheren.
  • Probeer samen te werken. Het kostenaspect is vaak een wezenlijk onderdeel van het proces. Meestal behoort uw school bij een overkoepelende organisatie. Probeer hiervan te profiteren. Wanneer u vraagt om één website of een stuk of tien dan scheelt dit vaak in de prijs. Daarnaast is het vaak mogelijk om alle website te maken volgens een vast sjabloon. Ook dit scheelt vaak behoorlijk in de kosten.
  • Laat uw website voldoen aan de W3C standaarden. Een website die voldoet aan de W3C standaarden biedt verscheidene voordelen. Daarnaast zijn de W3C standaarden een onafhankelijk maar eenvoudig te controleren keurmerk.
  • Maak gebruik van een statistiekenprogramma. Met een dergelijk programma weet u precies hoeveel uw website is bezocht. Daarnaast kunt u met een goed programma ook analyseren wat er beter kan aan uw website. Pronamic maakt zelf gebruik van de statistiekenapplicatie Google Analytics.

Deze 7 tips vormen een basis voor een goede analyse. En een goede analyse is het halve werk. De andere helft is het daadwerkelijk ontwikkelen van de website. U kunt ervoor kiezen om dit bij Pronamic te laten doen. Dit heeft verscheidene voordelen. Zo geven wij eerlijk advies en behoeden u graag voor veelgemaakte fouten. Neem contact met ons op en vraag om een vrijblijvend advies gesprek.

Altijd op de hoogte blijven?