Menu

iDEAL

Remco 7 oktober 2007

Regelmatig ontvangen wij van onze klanten vragen over iDEAL. Deze vragen beantwoorden wij graag. Als extra service zetten wij de antwoorden op deze vragen online. Op deze wijze kunt ook u, als regelmatige lezer van deze website, informatie vergaren over de betalingsmethode iDEAL.

Wat is iDEAL?

iDEAL is een Nederlands product bedoeld om het betalen via internet te verbeteren. iDEAL is eigendom van Currence die ook exploitant is van de chipknip en de PIN. iDEAL is een verbastering van het engelse ‘I deal’ en ‘ideal’.

Hoe werkt iDEAL voor de consument?

Wanneer de consument een product koopt in een webwinkel, moet de consument kiezen welke betalingsmethode hij/ of zij wil hanteren. Wanneer er wordt gekozen voor iDEAL wordt de klant doorgeleid naar de eigen bank. Vervolgens kan daar bij de eigen bank de betaling plaatvinden. iDEAL laat zich daarom het beste vergelijken met een reguliere internetbetaling.

Hoe werkt iDEAL voor de winkeleigenaar?

De betaling van de consument is te vergelijken met een gewone internetbetaling. Hier komt dus niet veel bijzonders om de hoek kijken. Wanneer een webwinkeleigenaar echter besluit om gebruik te maken van iDEAL zijn er twee aandachtspunten: de deelnemende bank en de integratie met de webwinkel. Het product ‘iDEAL’ is in het bezit van Currence. Dit bedrijf verkoopt haar product aan de deelnemende banken. Dat zijn op dit moment: ABN Amro, Rabobank, Postbank, SNS Bank en de Fortis Bank. Wilt u weten wat er mogelijk is en wat de prijzen zijn, informeer dan bij uw bankier. Het tweede aandachtspunt is de integratie van iDEAL met uw webwinkel. iDEAL is een programma dat prima te integreren is met de gemiddelde webwinkel. Afhankelijk van uw abonnement en bankier is er wel specialistische kennis nodig voor een goede integratie. Heeft u geen webwinkelmodule van Pronamic en bent u toch nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij maken o.a. graag een analyse voor u!

Wat zijn de voordelen van iDEAL?

De banken die op dit moment meedoen hebben ongeveer 2 miljoen klanten. iDEAL heeft daarom de potentie om uit te groeien tot een algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Eén van de redenen dat mensen huiverig zijn voor online kopen is dat men het niet veilig genoeg vindt. Dit nadeel is grotendeels met iDEAL opgelost. In een recent onderzoek bleek dat 75 procent van de klanten iDEAL als betrouwbaar beschouwd. Dit komt o.a. doordat de betaling plaatsvindt op een beveiligde pagina van de consument eigen bank.

Wat zijn de nadelen van iDEAL?

Een nadeel van iDEAL is dat nog niet alle online kopers de beschikking hebben over iDEAL. De kopers moeten namelijk ook klant zijn bij één van de deelnemende banken. Een webwinkel die als enige betalingsmiddel iDEAL heeft, is daarom niet aan te raden. Een ander nadeel kan de integratie van iDEAL met uw huidige webwinkel zijn. Laat u daarom goed informeren en maak eerst een goede analyse.

Tot slot

Pronamic heeft u in het kort de belangrijkste feiten en gegevens over iDEAL gepresenteerd. Wij kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van dit verhaal nog vragen hebt. Is dit het geval? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst!

Altijd op de hoogte blijven?