Menu

Webdesign Friesland: een overzicht

Pronamic 30 september 2007

In 2005 hebben we gekeken hoe het gesteld was met het aantal webdesign bedrijven in Friesland ten opzichte van de rest van Nederland (Friesland: Meer dan koeien en klompen). 2 jaar later kijken we weer hoe het gesteld is met de webdesign branche in Friesland.

Webdesign Friesland: 2005 – 2007

In 2005 waren er landelijk gezien zo’n 4200 webdesign bedrijven, in Friesland waren er zo’n 150. Gemiddeld per provincie zouden er 350 webdesign bedrijven moeten zitten. Friesland lag hier ver onder met zo’n 3.6% van het totaal aan webdesign bedrijven. Hoe staat Friesland er in 2007 voor? Nederland telt op dit ogenblik zo’n 4900 webdesign bedrijven. Het aantal in webdesign bedrijven in Friesland bedraagt 200. Het provinciale gemiddelde ligt rond de 408 webdesign bedrijven per provincie. Er is een groei te zien van landelijk 700 bedrijven, oftewel een groei van 17%. Ook provinciaal is er een groei zichtbaar van 17%. Friesland daarentegen had een groei van 50 bedrijven in 2 jaar, dit is een groei van 33%. Te denken valt dat Friesland nu bezig is met een inhaalslag in de webdesign branche. Maar een blik op het totaal aan webdesign bedrijven in Nederland wijst uit dat Friesland nog steeds maar 4.1% levert van het totaal aan webdesignbedrijven in Nederland. Natuurlijk is er een stijging van 3.6% naar 4.1% in Friesland, maar dit is nog niet eens de helft van de 8.3% die er gemiddeld voor elke provincie staat. Hoe kan het dat Friesland nog steeds achter de rest van Nederland aanhobbelt op het gebied van webdesign?

Webdesign tegenover andere sectoren in Friesland

Hoewel de Friese economie moderniseert, zijn de traditionele bedrijfssectoren nog steeds relatief sterk vertegenwoordigd: industrie bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie en de metaalindustrie, bouwbedrijven en natuurlijk de landbouw. Maar ook de sector toerisme is erg belangrijk voor de provinciale economie. De zakelijke dienstverlening is daarentegen in Friesland beneden de maat.

Desondanks is Friesland bezig om een meer moderne kennis- en dienstengerichte economie te worden. Dit blijkt uit de sterke groei van de dienstensector in Friesland. De dienstensector groeit sterker dan de de traditionele sectoren in Friesland, wat ook te zien is aan de 33% groei van webdesign bedrijven in de afgelopen 2 jaar. Langzaam maar zeker groeit de sectorstructuur richting het landelijk gemiddelde.

Het nadeel van de sectorstructuur waar traditionele sectoren sterk in de meerderheid zijn is dat het innoverende vermogen van Friesland er niet op vooruit gaat. Daarnaast ligt Friesland relatief ver weg van de economische kerngebieden van de rest van het land. Nu de infrastructuur in Friesland verbeterd en ook de ICT-netwerken verbeteren wordt het interessanter om in Friesland aan de slag te gaan. Dit blijkt ook uit de positieve groei in de dienstensector. Het vestigingsklimaat in Friesland is erg goed, en op het gebied van ruimte, rust en recreatie doet Friesland het erg goed.

Gerelateerd nieuws

Altijd op de hoogte blijven?