Menu

Heeft u uw website wel eens bekeken op een mobiele telefoon?

Remco 15 september 2007

Steeds meer mobiele telefoons zijn uitgerust met een webbrowser. Het wordt daarom ook steeds interessanter om websites te ontwikkelen die goed geraadpleegd kunnen worden op deze kleine apparaatjes. Maar hoe test u of een website goed toegankelijk is op alle mobiele telefoons?

Er zijn meer dan 200 verschillende merken en types mobiele telefoons in omloop. Elk merk en type telefoon heeft vaak ook nog zijn eigen webbrowser software. Deze webbrowsers interpreteren websites vaak op hun eigen manier. Wordt een website goed weergegeven op een Nokia dan geeft dat geen garantie dat deze op een Samsung er ook goed uitziet.

Om er zeker van te zijn dat een website op zoveel mogelijk telefoons en webbrowsers goed weergegeven wordt zal er dus veel getest moeten worden.

Zonder opmaak

De eenvoudigste manier om te testen of een website geschikt is voor mobiele telefoons is door uw website zonder opmaak te bekijken. Veel webbrowser op oudere mobiele telefoons geven een website namelijk zonder opmaak weer. Als u Firefox gebruikt om dit nieuwsbericht te bekijken kunt u de opmaak van een website verwijderen in het het menu: ‘Beeld » Paginastijl » Geen stijl’. Als de website nu nog zonder problemen is te raadplegen, kunnen veel mobiele internetters dat waarschijnlijk ook.

Mocht u niet gebruik maken van Firefox dan kunt u uw website ook bekijken zonder opmaak met behulp van de Lynx viewer.

Wijzig het venster formaat van uw browser

Dit is een hele eenvoudige, maar effectieve test. Door het venster van uw browser kleiner te maken krijgt u een goede indruk hoe uw website op een moderne mobiele telefoon er uit zal zien. Een mobiele telefoon beschikt immers vaak over een klein scherm. Veel gebruikte resoluties op een mobiele telefoon zijn:

  • 176 x 208
  • 240 x 160
  • 320 x 240

OperaMini

Opera is een organisatie die software ontwikkeld voor PC’s, maar ook voor mobiele telefoons. Zo hebben ze o.a. een webbrowser voor de PC ontwikkelt. Deze webbrowser gaat met de naam ‘Opera’ door het leven. Naast een webbrowser voor gewone computers hebben ze ook één ontwikkeld voor mobiele telefoons, namelijk OperaMini. Deze mobiele webbrowser beschikt over zeer geavanceerde technieken waardoor vrijwel elke website goed weergegeven wordt. Deze techniek wordt ook wel ‘Small-Screen Rendering’ genoemd.

Het is vrij eenvoudig om te testen of een website correct wordt weergegeven in OperaMini. U zult de Opera webbrowser voor de gewone PC moeten downloaden en installeren. Zodra dit gebeurd is, kunt u met deze webbrowser naar de website surfen die u wilt testen. Door de toetsencombinatie Shift + F11 in te drukken zal de website weergegeven worden zoals die ook op een mobiele telefoon zal worden weergegeven.

Als u liever niet een nieuwe webbrowser installeert kunt u ook de online demo van OperaMini proberen.

Emulators

Wanneer u zich heeft uitgeleefd op al de telefoons van uw vrienden en familie is het tijd om met emulators aan de slag te gaan. Veel mobiele webbrowsers zijn ook beschikbaar voor op de gewone PC. Dit zagen we bijvoorbeeld ook bij de mobiele webbrowser van Opera. Een emulator kan software van een mobiele telefoon nabootsen op een gewone PC. Een aantal bekende emulators zijn:

Door er voor te zorgen dat een website bovenstaande tests doorstaat, zal de website hoogstwaarschijnlijk ook goed worden weergegeven op de browser waarin u de website niet heeft kunnen testen.

Kort maar krachtig

Als u uw website zo toegankelijk mogelijk wilt maken voor kleine apparaten, dan is het ook erg belangrijk dat u kijkt naar de opbouw van de content. Bezoekers die met een klein scherm uw website bezoeken, zullen niet tientallen regels tekst gaan lezen. Probeer daarom de teksten op uw website zo duidelijk en kort mogelijk te houden.

Pronamic en het mobiele internetverkeer

Mocht u zelf niet de expertise hebben om bovenstaande tests uit te voeren, dan houdt Pronamic zich graag aanbevolen. Wij kunnen onze bevindingen in een testrapport plaatsen en de juiste tips geven om uw website beter toegankelijk te maken voor mobiele telefoons.

Ook voor het ontwikkelen van een nieuwe website, die geschikt is voor het mobiele internetverkeer, bent u bij Pronamic aan het juiste adres. Pronamic is één van de weinige bedrijven in Friesland die websites semantiek en volgens de webstandaarden opbouwt.

Wilt u meer weten over Pronamic of wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel ons op 0516 481 200.

Altijd op de hoogte blijven?