Menu

Geluiden op uw website

Martijn 16 augustus 2007

Geluiden op websites is een veelbesproken onderwerp. Veel mensen haten elk soort geluid op websites en zelfs mensen die wel van geluid houden vinden geluiden die je niet kunt uitzetten vaak behoorlijk irritant. Voordat u geluiden wilt gebruiken op uw website zult u toch moeten nadenken of het nut heeft en een toegevoegde waarde aan de website geeft.

Maar voor u al het geluid op websites afschrijft, bedenk wel dat er enige legale opties zijn om geluid te gebruiken:

  • Websites van muzikanten en artiesten – muzikanten willen laten horen wat ze kunnen en videoartiesten willen hun werk graag laten zien, op deze websites kun je het beste opties gebruiken die geluid/video kunnen inschakelen.
  • Spelletjes sites – bij de meeste spellen wordt geluid gebruikt, let er wel op dat de startpagina niet vol met geluiden zit en dat het geluid in het spel uitgezet kan worden.
  • Formulieren – bij veel formulieren met name AJAX formulieren worden geluiden subtiel gebruikt als er bijvoorbeeld een knop wordt aangeklikt. Hierbij moet je wel oppassen dat het subtiel blijft en niet op elk klikje een geluid plaats.
  • Websites die gericht zijn op kinderen – voor kinderen maken geluiden een website interessanter om naar te kijken. Kinderen hebben echter ook ouders en hoe leuk het kind het geluid ook mag vinden, de ouders willen soms dat het uitgezet kan worden. Zorg dus voor een uitknop.

Wanneer gebruik je geen geluiden?

Met geluiden op websites moet altijd opgepast worden. Een aantal jaren geleden was indringend adverteren erg populair, met bijbehorende flikkerende kleuren en geluiden die niet uitgezet konden worden. Dit is een van de meest vervelende aspecten van slecht gebruik van webdesign.

Ken uw bezoekers. Als u niet een dringende nood voelt om geluid te gebruiken, doe het dan ook niet. Veel bezoekers kijken op plaatsen waar geluiden niet gewenst zijn en zodra er een automatisch geluid wordt afgespeeld, wordt al snel de vorige knop in gedrukt. Geluid is een erg persoonlijke keuze, wat u leuk vindt, kunnen uw bezoeker misschien niet leuk vinden. Riskeer het niet om bezoekers weg te jagen door willens en wetens geluid op uw site te gebruiken. Gebruik geluid daarom op een intelligente manier. Zorg er dus voor dat er geen automatische geluiden worden afgespeeld maar laat de bezoeker zelf kiezen of ze een muziekje aan willen of niet. Pas ook op met liedjes waar een copyright op zit, zelfs al is er een MIDI van gemaakt, nog steeds zijn er rechten aan verbonden.

Altijd op de hoogte blijven?