Menu

De toegankelijkheid van CMS systemen

Martijn 10 juni 2007

Een veel voorkomende reden dat websites niet toegankelijk zijn, is de onwetendheid onder CMS ontwikkelaars. Veel ontwikkelaars hebben weinig verstand van toegankelijkheid (of webstandaarden). Door deze lak aan kennis van veel ontwikkelaars, hebben veel CMS systemen een ontoegankelijke admin interface om de al ontoegankelijke websites mee te managen.

Als ontwikkelaar moet je je toch vooral ook bezig houden met het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk te maken, wat voor CMS je ook maakt. Alles wat je produceert moet op z’n minst toegankelijk zijn en voldoen aan de gestelde standaarden. Toch is meestal de admin interface een ander verhaal, hier wordt vaak niet met zorg mee om gegaan. veel voorkomende redenen zijn:

  • Het begrijpen van de huidige HTML in combinatie met JavaScript en het goed gebruik van boomstructuren, is voor veel ontwikkelaars nog moeilijk.
  • Het niet zorgvuldig aanpassen van de admin interface is vragen om problemen wanneer het tijd is om het CMS te upgraden
  • Toegankelijkheid is niet bepaald je vakgebied, of een gebruiker moet er al echt voor betalen.

Wat zijn nu de mogelijkheden als je een goede toegankelijke CMS wilt? Overleg goed met de ontwikkelaar waaraan u wilt dat uw CMS voldoet. Verdiep u ook in wat volgens u een CMS toegankelijk maakt. Vraag om een testmodule of een demonstratie en laat u niet zomaar een CMS aansmeren.

Wilt u een toegankelijke CMS met een duidelijke admin interface? Neem dan contact met Pronamic op. Samen met u komen wij tot de juiste oplossing.

Altijd op de hoogte blijven?