Menu

Webdesign effectieve formulieren

Remco 27 mei 2007

Op internet wordt erg veel gebruik gemaakt van invulformulieren. Veel webshops hebben formulieren waarin de gebruiker informatie moet invoeren om een product te bestellen. Pronamic heeft een aantal tips opgesteld voor het ontwerpen van effectieve formulieren.

Gebruik een zinvolle titel

Het onderwerp van het formulier moet duidelijk op het formulier terug te vinden zijn en mag geen computerjargon bevatten. Als we bijvoorbeeld een formulier maken om een reactie te plaatsen in gastenboek, noemen we dit formulier ‘Voer uw reactie in’. Een dergelijke titel is veel beter dan ‘Gastenboek’. Deze tweede titel geeft niet zinvolle informatie aan degene die een reactie wil plaatsen.

Geef duidelijke, maar korte instructies

Vermijd bij instructies in het Engels het gebruik van het woord ‘Enter’ zoals in ‘Enter uw naam’, omdat de gebruiker dit kan verwarren met het gebruik van de entertoets op het toetsenbord. Gebruik in plaats daarvan ‘Type’ zoals in ‘Type uw naam’ of simpelweg ‘Naam’, gevolgd door een omlijnd vak waar ingevoerd kan worden.

Groepeer de velden van het formulier op een logische manier

Verwante invoervelden moeten bij elkaar staan, zo mogelijk op dezelfde regel. Bovendien moeten verwante velden in hetzelfde formulier in een zinvolle volgorde staat. Zo moeten bijvoorbeeld de velden voor naam, straat en huisnummer in deze volgorde in het formulier voorkomen.

Zorg ervoor dat het formulier prettig oogt

De velden op het formulier moeten op een enigszins uniforme manier gerangschikt zijn en niet in één stuk van het formulier bij elkaar gepropt staan. Als de gebruiker gegevens vanaf een formulier op papier invoert, moeten de velden op het formulier op het scherm zoveel mogelijk overeenkomen met die van het formulier op papier.

Gebruik bekende namen voor de velden

De namen voor elk vak moeten algemeen gebruikelijk zijn en geen termen bevatten die voor de meeste bezoekers onbekend zijn. Bijvoorbeeld, het label Naam bezoeker is veel gebruikelijker en vertrouwder dan Benaming bezoeker.

Voorkom fouten zoveel mogelijk

Als bijvoorbeeld alleen numerieke invoer geldig is, zorg dan dat de gebruiker geen niet-numerieke waarde kan invoeren. Als er een bepaald aantal geldige zaken in en vak kunnen worden ingevoerd, gebruik dan een keuzelijst.

Zorg voor foutmeldingen bij het invoeren van ongeldige waarden

Soms is het niet mogelijk om te voorkomen dat geldige waarden in een bepaald vak worden ingevoerd. In dergelijke situaties, als de bezoeker daadwerkelijk een ongeldige waarde invoert, moet een zinvolle foutmelding in het scherm komen, die aangeeft wat er fout is aan de ingevoerde waarde. Zo zou bijvoorbeeld een e-mailadres een apenstaartje moeten bevatten. Als een bezoeker dan geen apenstaartje in het invoervak van het e-mailadres invoert verschijnt een foutmelding met de boodschap dat een e-mailadres een apenstaartje moet bevatten.

Geef optionele velden duidelijk aan

Optionele velden moeten worden benoemd ofwel met het woord ‘optioneel’ of ‘facultatief’ of door een andere vorm. De vormen moeten consistent door de hele website worden toegepast. Waar mogelijk moeten optionele invoervelden verplichte velden op het formulier volgen.

Geef uitleg bij de verschillende invoervelden

Zo mogelijk moet op een vaste plaats korte informatie over een bepaald vlak staan als de cursor in dat vak staat. Er kan bijvoorbeeld, wanneer de cursor naar een bepaald vak verplaatst wordt, een korte uitleg van de inhoud van het vak verschijnen naast het vak zelf.

Geef duidelijk aan wanneer de invoer van gegevens voltooid is

Gebruikers moeten duidelijk kunnen zien dat ze klaar zijn met het formulier. Bij formulieren op website staat vaak onderaan een Submit-knop die de gebruiker moet aanklikken om de ingevoerde informatie naar de website te sturen. Totdat op de Submit-knop is geklikt, heeft de gebruiker de gelegenheid om de ingevoerde informatie te wijzigen.

Mocht u na het lezen van deze tips denken dat uw formulieren beter kunnen, neem dan gerust contact met ons op. Vul uw gegevens in op het contact formulier en wij nemen contact met u op!

Altijd op de hoogte blijven?