Menu

Internet op de mobiele telefoon

Remco 18 mei 2007

Mobiel internet is bezig met een opmars. Steeds meer (grote) websites komen met versies voor de mobiele telefoon, een speciale domeinextensie, W3C richtlijnen voor mobiele websites, mobiele browsers, 3G-telefoons, allemaal tekenen dat mobiel internet groeiende is. Ook KPN verwacht een fikse groei van de mobiele internetmarkt.

Populaire mobiele websites

Een aantal populaire websites heeft een mobiele versie gemaakt van haar website. Zo zijn verschillende nieuws websites, het weer en Google al mobiel te bereiken. En zelfs de Bijbel is mobiel bereikbaar. Daarnaast heeft YouTube aangekondigd om in juni 2007 met een mobiele versie te komen.

Onderstaand een aantal handige mobiele links:

Verbindingen

In oktober 2005 schreef Pronamic haar eerste nieuwsartikel over mobiel GPRS internet en UMTS internet. Toen waren providers bezig met het inrichten van haar netwerken voor GPRS. Tegenwoordig worden technieken als UMTS, EDGE, HSDPA steeds meer gebruikt voor mobiele internetverbindingen.

Om een duidelijk beeld te krijgen wat de verschillen (in snelheid) tussen deze technieken zijn, een klein overzicht:

  • GPRS heeft een snelheid van 52 Kbit/sec
  • EDGE heeft een snelheid van 128 Kbit/sec
  • UMTS heeft een snelheid van 384 Kbit/sec
  • HSDPA heeft een snelheid van 14 Mbit/sec
    (10x sneller dan UMTS)

Richtlijnen

Het W3C stelt richtlijnen op voor het toegankelijk houden van het internet. Zo was in januari 2006 mobiel internet een actiepunt voor het W3C. Na aanleiding van dit actiepunt werden zes maanden later de richtlijnen gepubliceerd.

Mobiele browsers

Met de komst van 3G-telefoons en PDA’s werden ook mobiele browsers gelanceerd. Zo is in Windows Mobile standaard een mobiele versie van Internet Explorer meegeleverd.

De organisatie Opera Software, bekend van haar browser Opera, biedt sinds enige tijd Opera Mobile en Opera Mini aan voor mobiele apparaten.

Ook de ontwikkelaars van de populaire browser Firefox zijn bezig met het ontwikkelen van een mobiele versie van de browser. Deze hoeven we echter niet voor 2008 te verwachten.

Domeinextensie .mobi

Voor websites die speciaal voor mobiel gebruik zijn gemaakt zijn er sinds 26 september 2006 de .mobi-domeinnamen beschikbaar. De verantwoordelijke organisatie voor de domeinnaamregistratie, Mobile Top Level Domain (MTLD), hoopt met de nieuwe extensie de populariteit van internetgebruik via de mobiele telefoon een duw in de rug te geven.

Verwachtingen

Het ANP meldde onlangs dat KPN een flinke groei van mobiele internetdiensten verwacht. “Dit jaar gaan we meer UMTS-toestellen verkopen dan niet-UMTS-toestellen” aldus Marco Visser van KPN. In 2006 waren het de zakelijke klanten met een Blackberry en een laptop, voorzien van een UMTS-kaart, die verantwoordelijk waren voor de toename van mobiel dataverkeer. Nu wil KPN ook consumenten overhalen om UMTS-toestellen te kopen.

Als de trend zich doorzet, zal de mobiele internetmarkt dus alleen maar toenemen. Steeds meer mensen zullen gebruik maken van mobiel internet. Daardoor zullen ook steeds meer diensten zijn die zich meer gaan richten op mobiel internet.

Pronamic en mobiel internet

Als u voorbereid wilt zijn op de toekomst, kan Pronamic u van dienst zijn. Websites die door Pronamic ontwikkelt worden, voldoen aan de W3C-standaarden en hebben een modern ontwerp. Wilt u meer weten of heeft u interesse in één van onze producten. Neem dan contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?