Menu

Interactieve 3D modellen voor internet

Leo 8 april 2007

Google Earth en haar broertje Google Maps zijn twee immens populaire diensten van Google. Steeds meer bedrijven houden zich bezig met de nieuwe commerciële mogelijkheden die deze twee diensten met zich meebrengen. Ter ondersteuning van Google Earth en Maps heeft Google sinds 11 maart 2006 het programma SketchUp in haar pakket opgenomen.

Google SketchUp

SketchUp is een computerprogramma waarmee men in 3D kan tekenen. Het is ontworpen voor architecten, civiel-ingenieurs, spelontwikkelaars, e.d. Het werd ontwikkeld door @Last Software dat gesitueerd is in Boulder, Colorado. Dit 3D-programma wordt voorgesteld als gemakkelijk te gebruiken met een simpele interface.

SketchUp kwam voor het eerst op de markt in 2001.

Op 14 maart 2006 heeft Google @Last Software overgenomen. Het is mogelijk om met behulp van Sketchup gebouwen te tekenen en deze gebouwen te tonen in Google Earth als driedimensionale objecten. Het programma bevat o.a. een heliodon (schaduwsimulator), maar de grootste doorbraak heeft dit programma te danken aan de Push-Pull techniek, waarmee je vlakken van je 3D-model eenvoudig kan induwen of uittrekken.

Bron: Wikipedia

Zoals Wikipedia al concludeert, is SketchUp een eenvoudig programma is die door iedereen gebruikt zou kunnen worden. Wat kun je er mee doen, nadat je een 3D model hebt gemaakt? Een plaatje of een animatievideo naar een collega sturen? Er zijn meer mogelijkheden.

Interactie

Andere bedrijven spelen goed in op de successen van Google. Eén van deze bedrijven is Hypercosm. Zij ontwikkeld een programma voor Google SketchUp die er voor zorgt dan men een interactief 3D model kan maken. Een geweldig mooie toevoeging natuurlijk, maar de toevoeging heeft ook een minpuntje. Om de interactieve 3D modellen te kunnen bekijken, moet de bezoeker van de website eerst de ‘Hypercosm player’ downloaden.

Het zal naar alle waarschijnlijkheid niet heel lang meer duren, voor er alternatieve mogelijkheden komen. Mogelijkheden waarbij u geen software voor hoeft te instaleren. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, melden wij dit uiteraard.

Altijd op de hoogte blijven?