Menu

Google meer dan zoekmachine

Remco 17 april 2007

Google is tegenwoordig meer dan een zoekmachine, zo biedt Google ook allerlei andere programma’s en diensten. Er komen zelfs regelmatig nieuwe bij, Pronamic wijdt hier daarom ook regelmatig een nieuwsbericht aan. In dit artikel vindt u een aantal Google programma’s en diensten op een rijtje.

GMail.google.com

Op 1 april 2004 lanceerde Google Gmail een gratis webmail applicatie met meer dan 2 gigabyte aan opslagruimte. Gmail-gebruikers kunnen dus naar hartelust foto’s, video’s en andere grote bestanden ontvangen. U kunt alleen een Gmail account krijgen door een uitnodiging van een andere Gmail gebruiker. Hoe u een Gmail account van Pronamic kunt krijgen, kunt u lezen in het nieuwsbericht hoe krijg ik een GMail account?.

Picasa.google.com

Google kocht Picasa in 2004 en stelde het daarna gratis ter beschikking. In 2005 verscheen een nieuwe gratis versie, Picasa 2.0. Met Picasa kunt u afbeeldingen en video’s archiveren, bewerken en delen met anderen. Elke keer dat u Picasa opstart, doorzoekt het uw hardeschijf op beelden. Op die manier is de index van Picasa altijd keurig bijgewerkt, waardoor u via een zoekopdracht snel uw foto’s kunt terugvinden. U kunt bovendien uw foto’s ook bewerken. Zo kunt u onder andere belichting, contrast en de ‘kleurtemperatuur’ aanpassen, maar ook rode ogen verwijderen, een uitsnede maken en effecten toepassen zoals softfocus. Daarnaast kunt u met Picasa ook foto’s importeren, backups maken en een slideshow laten draaien.

Groups.google.com

Hobbyisten zijn vaak te vinden binnen gespecialiseerde discussiesgroepen. Mocht u dus met een vraag zitten die niemand lijkt te kunnen oplossen, en waarop ook google.nl geen antwoord weet, probeer het dan eens op groups.google.com. Na uw zoekopdracht te hebben ingetikt, krijgt u links voorgeschoteld naar berichten in discussiegroepen. Vaak worden daar een hoop meningen verkondigd, waarvan de één waardevoller is dan de ander. Maar misschien komt u toch op ideeën, of vindt u er in ieder geval een geschikte discussiegroep om een vraag naar toe te sturen.

Images.google.com

Het blijft mooi, plaatjes zoeken met Google. Surf naar images.google.com, vul uw zoekterm in en klik op Google zoeken. Het slimst is om een Engelse zoekterm in te vullen, omdat er nu eenmaal meer internetgebruikers zijn die Engels gebruiken dan Nederlands.

Earth.google.com

Google Earth moet uitgroeien tot een wereldwijde routeplanner die gebruikmaakt van satellietbeelden. Dat is een prachtig idee, en Google Earth ziet er bovendien mooi uit. Wie het programma start, ziet de aarde. Door een plaatsnaam in te tikken en op Search te klikken kan op die aarde worden ingezoomd. Dat gebeurd heel filmisch, en je voelt je eventjes een astronaut op de terugweg naar de aarde.

Adsense.google.com

Mocht u een eigen website hebben en graag een centje willen bijverdienen, dan is Google AdSense misschien iets voor u. Via AsSense kunt u op uw eigen website advertenties laten plaatsen die automatisch door Google worden geselecteerd op grond van de inhoud van de site, en waarvoor u per klik wordt betaald. Er zijn geen kosten aan verbonden.

www.google.com/psearch

Een tijdje terug kwam Google met een nieuwe handige dienst: persoonlijke zoekopdracht (personalized search). Wie zich opgeeft voor deze dienst, geeft daarmee opdracht zijn zoekgeschiedenis te bewaren. Dat heeft twee doelen. Ten eerste kunt u uw zoekopdrachten later nog eens bekijken. Ten tweede kan Google uw zoekgedrag gebruiken om toekomstige zoekresultaten te verbeteren. Zo let het programma bijvoorbeeld op welke links u wel aanklikt, en welke niet. Om gebruik van deze service te maken, is een Google Account nodig, die wordt aangemaakt met behulp van een e-mailadres en een wachtwoord.

Google en Pronamic

Pronamic maakt veel gebruik van de programma’s en diensten van Google. Mocht u vragen hebben over de diensten van Google dan kunt u contact met ons opnemen.

Altijd op de hoogte blijven?