Menu

W3C publiceert nieuwe XML-standaarden

Martijn 29 januari 2007

Het World Wide Web Consortium heeft een achttal nieuwe xml-aanbevelingen gepubliceerd. Het gaat onder meer om specificaties voor ‘XML Query 1.0’, ‘XSL Transformations 2.0’ en ‘XML Path Language 2.0’.

XML Query moet het mogelijk maken allerlei gegevens in xml, gaande van memo’s tot data uit webservices, op eenvoudige wijze te doorzoeken. Don Chamberlin, medeontwikkelaar van zowel SQL als XQuery, omschrijft XQuery dan ook als een interface die XML-bestanden toegankelijk moet maken, zoals SQL dat gedaan heeft met relationele databanken. XSL Transformations 2.0 is niet meer dan een uitbreiding van de eerste versie van deze technologie en biedt gebruikers mogelijkheden om xml-documenten in aangepaste vorm te presenteren. Zowel XQuery 1.0 als XSLT 2.0 berusten voor hun werking op XML Path 2.0. Dit is een eenvoudige querytaal waarmee delen van xml-documenten aangesproken kunnen worden.

De drie technologieën hebben allemaal de Recommendation-status meegekregen, waarvoor implementatie in een applicatie een vereiste is. Zo maakt onder andere Apples Sherlock-software gebruik van XQuery 1.0, evenals IBM’s DB2 Content Manager. Het Mono-project, dat als doelstelling heeft om het .Net Framework naar *nix-omgevingen te porten, heeft bovendien een draftversie van zowel de XQuery-specificaties als de XPath-afspraken geïmplementeerd. Ook in NSXML, onderdeel van het Cocoa-framework van Apple, zijn de beide standaarden vertegenwoordigd.

Bron: www.tweakers.net

Altijd op de hoogte blijven?