Menu

Trucjes om hoger bij Google te komen

Jan Lammert 19 december 2006

Wanneer ik bij klanten ben krijg ik vaak de vraag wat de laatste trucjes zijn om hoger bij Google te komen. Deze klanten hebben dan soms al van een buurman of neef een aantal methodes te horen gekregen die zichtbaar werkten. Vaak kreeg de website veel zoekwoorden of verborgen ze woorden in de achtergrond. Dergelijke trucjes kunnen werken. Daar ben ik heel eerlijk in. Maar alleen op korte termijn. Op lange termijn werken dergelijk zaken niet, je loopt zelf het risico dat je website compleet wordt verwijderd uit de zoekmachines van Google. Daarbij komt ook nog dat je niet alleen Google misleidt maar ook de bezoeker die op zoek is naar de juiste informatie. Je kunt bijvoorbeeld wel het woord ‘sex’ in de achtergrond van je website zetten maar wat heb je als leverancier van kattenvoer aan sexbeluste mannen op je website. Je zal daardoor niet meer blikken kattenvoer verkopen.

Er zijn betere manieren om hoger te komen bij Google. Dit is echter wel een lange termijn gebeuren en je moet ervoor zorgen dat de inhoud van je website ook echt interessant is voor bezoekers. Het hoger komen bij website is een redelijk complex verhaal. Je moet rekening houden met veranderde algoritmes, nieuwe technieken, enz. Ik kies er echter voor om deze keer niet teveel in te gaan op de technische details. Wanneer u dit stuk heeft gelezen weet u een aantal handige en uitvoerbare tips om hoger bij Google te komen staan. Wanneer u een beetje technisch bent kunt u veel tips ook zelf en dus gratis realiseren! Eén advies wil ik echter al wel geven: hoger staan bij Google kan niemand u beloven (alleen Google zelf), het enige wat u kunt realiseren is dat u aan de voorwaarden voldoet om hoog bij Google te staan.

1. Zorg dat Google u website goed kan lezen

Een logisch advies. Maar bij veel websites kan dit nog een stuk beter. Zorg ervoor dat uw website voldoet aan de W3C-standaarden. Alleen dan weet u zeker dat Google uw website goed kan doorlezen. Websites die gemaakt zijn in frames of gemaakt zijn met veel flashelementen kan Google slecht lezen. U kunt eenvoudig testen of uw website voldoet aan de W3C-standaarden. Het enige wat u hoeft te doen is gaan naar www.w3c.org en daar uw website adres in te vullen.

Google is een visueel gehandicapte. Er zijn geen mensen actief bij Google die alle websites constant bezoeken en noteren wat op uw website staat. Hiervoor heeft Google een programma gemaakt. Dit programma kan echter niet zien hoe uw afbeelding eruit ziet. Dit kan u echter ondervangen door uw afbeelding een alternatieve tekst mee te geven. Deze tekst geeft uitleg hoe de afbeelding eruit ziet. Zo weet het programma van Google wat op uw afbeeldingen staat en heeft Google daardoor nog meer informatie over uw website.

2. Vermeld belangrijke woorden regelmatig

Google moet bepalen welke woorden echt belangrijk zijn. Google heeft hier een formule voor gemaakt. Deze formule lijkt echter veel op het spelletje scrabble. Hoe vaker het woord terugkomt hoe meer punten. Komt het woord ook nog op een speciale plaats terug dan ontvang je nogeens extra punten. Een voorbeeld: komt het zoekwoord terug in de URL ontvang je 3 punten, komt het zoekwoord terug in de titel van de tekst ontvang je 2 punten. Komt het zoekwoord regelmatig terug in de tekst dan kun je nogmaals twee punten ontvangen. Komt het woord nog een keer terug in de zoekwoorden van de website dan ontvang je nog een punt. De echte theorie is wel wat ingewikkelder maar de gedachtegang is hetzelfde. U moet er echter voor oppassen dat u niet gaat overdrijven. Uw woord moet 6-12% van de tekst zijn, anders vind Google het niet meer geloofwaardig.

3. Vernieuw uw website regelmatig

Google is een bedrijf. En een bedrijf wil graag haar klanten een zo goed mogelijk product aanbieden. Google wil u en mij dus relevantie informatie aanbieden. Google kan echter moeilijk nagaan wanneer informatie relevant is of niet. Zij hebben echter wel geconstateerd dat relevantie informatie wel vaak nieuwe informatie is. Een logische gedachtegang. Dit artikel is bijvoorbeeld misschien over een paar jaar niet meer relevant. Google heeft daarom bepaald dat websites die niet regelmatig worden vernieuwd ook minder relevant zijn. Vernieuw uw pagina daarom regelmatig. Google kan daaruit concluderen dat de informatie op uw website up-to-date is en daarom relevant.

4. Bepaal uw zoekwoorden

Mijn laatste advies is definieer uw zoekwoorden! Veel mensen doen ontzettend veel moeite om op bepaalde zoekwoorden gevonden te worden. Een hoveniersbedrijf spendeerde bijvoorbeeld veel moeite en geld om als eerste te eindigen met de zoekterm ‘mooie tuin’. Dit hoveniersbedrijf kwam inderdaad bovenaan en mensen gingen zijn website bezoeken. Hij kreeg echter geen klanten. Waarom? Omdat mensen uit Limburg niet zitten te wachten op een hovenier in Friesland. Kies daarom uw zoekwoorden zorgvuldig. Persoonlijk zou ik daarbij adviseren om te kiezen voor een gespecificeerde zoekterm. Wanneer u zoekterm gespecificeerd is dan hoeft uw zoekterm minder te concurreren met andere websites en weet u zeker dat de juiste en geïnteresseerde mensen op uw website komen.

Tot slot

Ik kan u nog veel meer informatie verstrekken over Google en hoe u daar hoger bij kunt komen. Ik zal dan echter meer informatie over u moeten hebben. Ik laat het daarom bij deze 4 doeltreffende adviezen. Wanneer u zich aan deze adviezen houdt dan is de kans zeer aanwezig dat u stijgt bij de zoekmachines. Verder ben ik bereid om geheel vrijblijvend een keer met u mee te denken. Stuur dan een e-mail naar info@pronamic.nl t.a.v. Jan Lammert. Ik neem dan persoonlijk contact met u op. Graag tot ziens!

Altijd op de hoogte blijven?