Menu

Een snelle website

Karel-Jan 6 december 2006

De laadtijd van een webpagina is een cruciaal aspect voor een succesvolle website. U heeft vast wel eens een website bezocht waar u tijden heeft moeten wachten totdat de pagina eindelijk volledig geladen was. Meestal resulteert dit tot ergernis en sluit u de website snel weer af. In dit artikel wil ik uitleggen waardoor deze pagina’s zo langzaam worden geladen en hoe dit op te lossen is.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de laadtijd van een pagina. De downloadtijd is hiervan de belangrijkste. Heel kort door de bocht kunt u zeggen dat de downloadtijd te berekenen is door de totale zwaarte van de gehele pagina te delen door de bandbreedte. Dit betekent natuurlijk dat ook de internet verbinding van de klant een rol speelt. Gebruikers met een 56k inbelmodem zullen veel langer moeten wachten dan mensen met een supersnelle T1 verbinding. Het is de kunst om de totale zwaarte van een internetpagina zo laag mogelijk te houden. De volgende factoren zijn van invloed:

  • Compressie
  • Het aantal elementen van een pagina
  • Browser caching
  • Structuur website

Compressie

Compressie, u kent het vast wel. U heeft vast wel eens een aantal bestanden gezipt. Het uiteindelijke .zip bestand is een stuk kleiner dan het oorspronkelijke bestand, dit komt door de compressie. Ook in webpagina’s speelt compressie een grote rol. De afbeeldingen die op een webpagina staan bevatten ook compressie. Ik heb het dan over de veel gebruikte formaten .gif en .jpg. Het is belangrijk voor een afbeelding de juiste compressie te gebruiken zodat de kwaliteit van de afbeeldingen gewaarborgd blijft. Ook Flash elementen zoals de header van Elverdink Hoveniers zijn gecomprimeerd voor een zo snel mogelijke laadtijd.

Het aantal elementen van een pagina

Dit aspect speelt een grote rol bij de laadtijd van een internetpagina. Met elementen bedoel ik onder andere afbeeldingen, blokken tekst en flash elementen. Hoe meer van deze elementen in een pagina worden gestopt hoe langer het duurt voordat deze pagina geladen is. Als het aantal elementen te veel wordt raad ik ook aan om een aantal weg te laten of te verdelen over verschillende pagina’s.

Browser caching

Een browser, slaat ook webpagina’s of delen ervan op in zijn geheugen. Dit wordt wel de cache genoemd. Dit betekent dat als een pagina opgevraagd wordt deze niet elke keer weer gedownload hoeft te worden. Dit kan de performance verbeteren. De browsers van tegenwoordig zijn redelijk intelligent met betrekking tot caching. U wilt natuurlijk wel dat u altijd de recenste informatie krijgt, en niet die van een week geleden. Vaak worden daarom alleen maar de afbeeldingen, flash elementen en javascript bestanden gecached. De content wordt altijd opnieuw opgehaald. De structuur en vormgeving van een website veranderden immers bijna nooit maar de content wel.

Structuur website

Met de structuur van de website bedoel ik als het ware de achterkant van de website. Ik zie regelmatig websites waarbij de structuur een stuk beter zou kunnen. Stukjes code die dubbel zijn, onnodige javascript, elementen en attributen die niet juist afgesloten worden etc. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een slechte structuur van een website. Het is logisch dat ook dit de laadtijd van een pagina beïnvloedt.

Pronamic

Wij van Pronamic houden ons aan standaarden en weten wat wij doen. Van ons kunt u de kwaliteit verwachten. Wij weten wat compressie en browser caching inhoudt en hoe dit het beste toegepast kan worden. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?