Menu

De virtuele wereld: Second Life

Jelke 31 december 2006

Second Life is een virtuele wereld die zich afspeelt op het internet. De gebruiker van deze game / applicatie is in staat om een karakter te ontwikkelen met eigenschappen naar eigen wens. De gebruiker kan het karakter sturen en laten ontwikkelen, het kan contacten leggen met andere gebruikers en aan activiteiten mee doen. De gebruiker kan als het ware een tweede leven leiden. Zo is er een geheel nieuwe wereld op het internet ontstaan genaamd Second Life. Wat is de succesfactor achter dit concept met inmiddels 2 miljoen tellende gebruikers?

In 2003 was de officiële geboorte van Second Life. Sinds die tijd is er meerdere keren in bladen en tijdschriften over gepubliceerd. Allemaal publiciteit voor Linden Labs uit San Francisco, de makers van Second Life, die deze populariteit en aandacht niet verwacht hadden. Volgens de statistieken melden zich in de VS de meeste gebruikers aan, maar op de 2e plaatst staat Nederland.

Second Life is een simulatie van de echte wereld met bewoners die elkaar ontmoeten, aan die wereld bouwen met vergelijkbare regels als in het echte leven. Je kunt er winkelen, uitgaan, studeren, vrienden maken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het merendeel van de Second Life ondervraagde karakters vooral erg lijken op wie zij in werkelijkheid zijn: man of vrouw bijvoorbeeld. Een karakter met een bepaalde hobby bleek in het echte leven ook deze hobby te beoefenen.

Linden dollars

Om mee te kunnen spelen hoef je in eerste instantie niet te betalen, echter wil je ‘bouwgrond’ kopen voor een huis dan moet je die grond kopen. Wanneer je bouwgrond wil kopen zijn hier maandelijkse kosten aan verbonden, van deze maandlasten houdt Linden labs hun technieken en servers up-to-date. Er is voor Second Life een speciale valuta in werking gesteld, de zogenaamde Linden dollar. 1 Amerikaanse dollar staat in Second Life voor 270 Linden dollars. Door geld te investeren kunnen karakters huizen ontwikkelen, kleren kopen en ga zo maar door. Alles wat in de werkelijke wereld te koop is, is ook in Second Life te vinden.

Grote investeerders

Second Life is niet alleen interessant voor particulieren, ook bedrijven nemen deel aan Second Life. Hierbij moet je denken aan het ontwikkelen van naamsbekendheid voor nieuwe producten, het leveren van diensten via internet en om het idee te geven aan klanten dat het desbetreffende bedrijf met de tijd meegaat.

Een interessante ontwikkeling op het gebied van internet en media, die op de voet gevolgd zal worden.

Altijd op de hoogte blijven?