Menu

Zo wordt uw website wel gevonden

Remco 11 september 2006

Elke zoekmachine probeert uw website zo goed mogelijk te indexeren. Dit gebeurt onder andere aan de hand van sleutelwoorden (ook wel ‘keywords’genoemd). Hiervoor neemt een zoekmachine een kijkje in uw html-code. Als uw html-code niet op de juiste manier is opgebouwd, zal uw website niet, of niet goed worden geïndexeerd. We nemen de belangrijkste onderdelen even met u door.

De eerste klap!

Zorg ervoor dat op uw intropagina voldoende tekst te vinden is, die iets zegt over het onderwerp of de inhoud van uw website. Als er onvoldoende beschrijvende tekst aanwezig is, zal uw positie in een zoekmachine daaronder lijden. Websites met alleen de tekst ‘Welkom op mijn website’, of een knopje ‘Klik hier om verder te gaan’ zullen nooit een prominente plaats in een zoekmachine verwerven. De eerste klap is een daalder waard, dus maak de intropagina informatief. Niet alleen weet een bezoeker dan meteen waar hij aan toe is, ook zoekmachines weten dan welk vlees ze in de kuip hebben.

Metatags

Sommige zoekmachines zoeken binnen uw html-code naar zogeheten ‘metatags’. ‘Metatags’ zijn voor bezoekers van een website onzichtbaar, maar niet voor zoekmachines. Twee ‘metatags’ zijn daarbij belangrijk: ‘description’ en ‘keywords’. De eerste beschrijft de inhoud van de website in gewone taal, de tweede herbergt een lijst van sleutelwoorden. We geven twee voorbeelden:


<meta name=”description” content=”Pronamic is een jong en talentvol bedrijf met ruime expertise in het ontwerpen van websites, huisstijlen, posters, folders, advertenties, en promotiemateriaal. Gevestigd in Garijp willen wij graag de bedrijven in Friesland van dienst zien.”>


<meta name=”keywords” content=”google, positie, zoeken, zoekmachine, index, positioneren, website, garyp, garijp, betrouwbaar, applicatie, vormgeving, grafisch, site, pagina, internet, pronamic, design, web, tytsjerksteradiel, friesland”>

Zoals u ziet worden de sleutelwoorden van elkaar gescheiden door een komma en een spatie. Overdrijf niet. Maak de tags niet te lang (maximaal circa 200 tekens), en gebruik niet meer sleutelwoorden dan noodzakelijk. Gebruik nooit sleutelwoorden die niets met uw website te maken hebben. Hoewel dat niet verplicht is, worden deze tags gewoonlijk aan het begin van het html-document geplaats, net onder de tags <html> en <head>.

Frames: een zorgenkindje

Websites die frames gebruiken, hebben speciale aandacht nodig. Omdat de intropagina in principe leeg is en er alleen een paar verwijzingen zijn naar achterliggende pagina’s, vindt een zoekmachine niets van zijn gading. Zo zijn er nog een aantal nadelen:

  • Frames breken met het fundamentele principe van het Web dat informatie bestaat op individuele, linkbare pagina’s met een eigen adres. Het adres dat zichtbaar is in de browser is het adres van de frameset pagina en niet dat van de pagina’s binnen de frameset.
  • Vanwege het breken met dit principe is het bijzonder lastig voor bezoekers een pagina binnen een frameset toe te voegen aan hun favorieten (bookmarks). Een bezoeker bezoekt de site met de frameset en surft dieper de site in; de pagina’s binnen de frameset veranderen, maar het adres in de browser niet. Dit adres blijft het adres van de frameset en dit is het adres dat wordt opgenomen in de favorieten van de bezoeker. Een terugkerende bezoeker zal opnieuw de betreffende pagina moeten opzoeken.
  • Om dezelfde reden hebben zoek- spiders problemen met websites die frames gebruiken. Omdat de frameset pagina niets anders is dan een document dat de indeling van de frames beschrijft en geen tekstuele inhoud bevat, zal deze pagina zelden in de zoekresultaten op zoekmachines voorkomen. Een zoek- spider daalt af in de individuele frames binnen de frameset en zal individuele pagina’s indexeren. Deze pagina’s zullen wél opduiken in de zoekresultaten voor een potentiële bezoeker. Wanneer de links naar deze pagina’s worden gevolgd, zullen deze getoond worden buiten de frameset en daardoor mogelijk zonder navigatie of andere relevante inhoud die zich in andere frames bevindt.
  • Frames markup wordt toegepast voor de presentatie van de website en zijn daarmee in strijd met het principe van scheiding tussen structuur en vormgeving. Zelden worden frames voor iets anders toegepast dan het opzetten van een layout . Dit kan effectiever door middel van CSS (Cascading Style Sheets) of tabellen.
  • Frames geven problemen bij het printen ervan. Een browser weet namelijk niet (en kan ook niet weten) welk frame dient te worden uitgeprint of dat alle frames tezamen moeten worden geprint. En als deze samen worden geprint, wordt dan alleen het stuk geprint dat zichtbaar is in het kader van het frame of het hele document erbinnen?
  • Frames veroorzaken problemen voor de weergave van de site in browsers op kleinbeeldsystemen, zoals mobiele telefoons en PDA ’s. Sites waarvan de vormgeving bepaald is met CSS of tabellen, passen zich aan aan de beperkte ruimte in het venster. Pagina’s met frames doen dit niet en veroorzaken dat de gebruiker onnodig moet scrollen.
  • Frames kunnen leiden tot copyright -problemen wanneer externe sites (zonder toestemming) in de frameset van een site worden geladen. Links naar externe sites in pagina’s binnen frames dienen dan voorzien te worden van een target attribuut om de gelinkte site buiten de frameset te laden.
  • Frames hebben in hun huidige vorm geen toekomst. De benodigde markup voor frames komt niet voor in de HTML 4.01 Strict specificatie , de HTML variant die aangeraden wordt te gebruiken. Ook voorstellen voor toekomstige versies van XHTML laten doorschemeren dat frames in deze vorm niet langer ondersteund zullen worden.

Geduld

In deze haastige wereld hebben we het liefst direct resultaat. Internet is snel, toch? Helaas gaat dat bij zoekmachines zelden op. Er gaat tijd overheen voordat uw site bezocht wordt door de zoekmachines. Indexeren van websites is een dagtaak, en na aanmelden staat u ergens onderaan de lijst van te bezoeken websites. Een paar weken wachten is geen uitzondering!

Hulp nodig?

Heeft u nog niet de gewenste positie bij de bekende zoekmachines of kan dit naar u weten beter? Neem dan eens contact op met Pronamic voor een vrijblijvende afspraak. Wij willen u graag helpen om uw website een hogere positie te geven bij allerlei zoekmachines.

Altijd op de hoogte blijven?