Menu

Usability van websites

Karel-Jan 1 augustus 2006

Usability betekent ook wel gebruiksvriendelijkheid. In de term usabilty zijn twee woorden te herkennen, namelijk:

  • Use (oftewel het gebruik of de bruikbaarheid)
  • Ability (wat staat voor het kunnen tonen van of het uitvoeren van een vaardigheid)

Met andere woorden, usability geeft aan in hoeverre een product handig, natuurlijk en intuïtief te gebruiken is. Usability is ook voor websites een belangrijk aspect. Een gebruiksvriendelijke website is een absolute voorwaarde voor succes. Maar waarom is de usabilty zo belangrijk met betrekking tot websites? Dit wordt hieronder beschreven.

Websites en usability

Een bezoeker van een website bezoekt een website met een bepaald doel. Hoe sneller dit doel bereikt wordt hoe beter. Door een gebruiksvriendelijke website wordt dit doel vaak sneller bereikt. Maar niet alleen de usability is belangrijk, het grafisch ontwerp mag niet achterblijven. Ik zie vaak websites waarbij het grafische gedeelte van hoog niveau is, maar de usability juist weer erg slecht. Wanneer een website qua usability perfect in elkaar zet maar het op het grafische vlak af laat weten zal een bezoeker ook snel het kruisje in de rechter bovenhoek gevonden hebben. Het is een kunst om een juiste combinatie te maken tussen deze twee.

Veel webdesigners nemen het niet zo nauw met allerlei regels betreffende gebruikersgemak en gebruiksvriendelijkheid, simpelweg omdat ze deze regels niet kennen. Pronamic heeft de juiste mensen in dienst die weten wat usability inhoudt en een grafisch ontwerp kunnen maken wat aansluit bij de doelgroep.

Hieronder een opsomming van veelgemaakte fouten betreffende usability:

  • Inconsistente navigatie
  • Slecht leesbare tekens
  • Te lange en onreleveante teksten
  • Pop-ups
  • Werkt niet in alle webbrowsers
  • Slecht kleurgebruik
  • Onduidelijke naamgevingen

Usability meten

Misschien vraagt u zich af hoe u de usability kunt meten. Hoe weet u of die ene knop op de juiste plaats staat? Gelukkig zijn er veel onderzoeken gehouden naar de usability van websites welke zijn beschreven in boeken en op vescheidene websites. Verder kunnen wij natuurlijk zelf een usability onderzoek houden. Wij analyseren de observaties en meningen en verbeteren waar nodig.

Altijd op de hoogte blijven?