Menu

Tweede fase van het World Wide Web

Jelke 27 augustus 2006

“Web 2.0” is de laatste tijd een veel voorkomende term in de media, maar wat houdt deze term eigenlijk in. Veel mensen noemen het de tweede fase van het World Wide Web. Een introductie van Web 2.0 en de elementen die onder deze term vallen.

Er wordt veel gediscussieerd over de term Web 2.0. Veel mensen vinden de term overbodig en noemen het een marketingslogan (waar sommige partijen ook maar al te graag gebruik van maken). Maar de term moet worden gezien als een verzamelnaam van alle ontwikkelingen die het World Wide Web op dit moment doorgaat. “Social software” is een van de belangrijkste ontwikkelingen. Software programma’s wordt vervangen door webdiensten, met deze diensten organiseren en delen mensen hun leven en er hoeft geen programma meer aan te pas te komen. Enkele voorbeelden van webdiensten die onder de term Web 2.0 vallen zijn Hyves, Flickr, Del.icio.us, Plazes en Kiko.

Korte omschrijving van de bovengenoemde online webdiensten:

 • Hyves: webpagina waar mensen foto’s, video’s en gebeurtenissen met elkaar delen.
 • Flickr: Foto’s delen en beoordelen.
 • Del.icio.us: Favorieten delen en beoordelen
 • Plazes: Wereldkaart waar gebruikers kunnen aangeven waar zij zich bevinden.
 • Kiko: Agenda’s delen

Web 2.0 staat voor een hele ontwikkeling, niet alleen qua grafische elementen maar ook programmeertechnieken worden verbeterd en aangepast. Een veel voorkomende techniek die je hoort als mensen het hebben over Web 2.0 is AJAX. AJAX (Asynchronous Javascript And XML) is een term voor het ontwerp van interactieve webpagina’s waarin gevraagde gegevens worden opgehaald van de webserver. Door hier gebruik van te maken, hoeft de webpagina niet ververst te worden om nieuwe inhoud te krijgen.

Dit wil niet zeggen dat AJAX de enige techniek is die gebruikt wordt onder de naam Web 2.0. Ook Programmeertalen als PHP, ASP, JSP en Ruby worden in de nieuwe webdiensten gebruikt. Deze programmeertalen samen zorgen voor verbeterde en snellere webdiensten.

Web 2.0 wordt vaak ook in verband gebracht met een bepaalde grafische stijl. Elementen die vaak terugkomen in Web 2.0-sites zijn onder andere:

 • Kleurverlopen (gradients)
 • Ronde hoeken
 • Achtergronden met diagonale arceringen
 • Een ‘natte vloer’-effect dat veel wordt gebruikt bij producten van Apple
 • Grote lettertypes
 • Een ‘supermarktsticker’, vaak met een kreet zoals ‘beta’

Er zijn echter wel aspecten waar gebruikers rekening mee zouden moeten houden. Door het blootstellen van allemaal persoonlijke gegevens weten grote bedrijven als Google (GMail), Yahoo (Flickr) en Ebay(Del.icio.us) het hele doen en laten van hun gebruikers. De gegevens van deze gebruikers zullen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Zo gebruikt Google de informatie van gebruikers om deze te koppelen aan advertenties. Op deze manier krijgt de gebruiker alleen advertenties te zien waar hij of zij geïnteresseerd in is. En deze bedrijven bedrijven zullen in de toekomst alleen maar meer op persoonlijke gegevens van gebruikers inspelen.

Altijd op de hoogte blijven?