Menu

Uw eigen 360 graden panorama foto

Karel-Jan 21 juni 2006

Een website bestaat vaak uit tekst en foto’s. Aan de hand van foto’s kan een klant vaak een aardig inzicht krijgen in waar u werkt, hoe u werkt en de kwaliteit van uw werk. Maar er zijn middelen om dit nog beter te laten zien. Een daarvan is een panorama. Het is de perfecte presentatie van uw bedrijf. Een 360° panorama is een interactieve foto, waarbij de bezoeker bepaalt wat hij/zij wil bekijken.

De panorama foto

Een panoramafoto kan een weids beeld laten zien. Dat wil zeggen dat een panorama een foto van 360° kan laten zien. Om verwarring te voorkomen wordt een foto die het beeld volledig in de rondte laat zien ook wel een 360° foto (“360-graden-foto”) genoemd. Een foto die niet alleen rondom aan elkaar aansluit, maar een compleet beeld geeft (ook recht naar boven en recht naar beneden) wordt een surround foto of bolfoto genoemd. Echter wanneer u alleen maar een 360° foto op uw website plaats heeft dit weinig tot geen toegevoegde waarde omdat het immers nog maar een simpele foto is. De klant moet zelf kunnen bepalen wat hij of zij wil zien. Door middel van verschillende programma’s kan zo’n interactieve tour worden gemaakt.

QuickTime VR

QuickTime VR is een speciale toepassing van de Apple QuickTime software. Met deze software kunnen naast VR panorama’s en objecten vele andere beeld, video en geluidsformaten worden afgespeeld. De QuickTime software is te downloaden bij Apple voor PC en Mac. De QuickTime software biedt voor het afspelen van Virtual Reality panorama’s een aantal speciale mogelijkheden; Een van de toepassingen van QuickTime Virtual Reality op het internet is de mogelijkheid om losse VR panorama’s te koppelen tot een interactieve virtual reality tour. Een andere unieke toepassing is de mogelijkheid om geluid aan een VR panorama toe te voegen; dit geeft nog een extra dimensie.

VRML

VRML is, zoals QuickTime VR, een standaard om Virtual Reality panorama’s te kunnen weergeven. Deze standaard is speciaal ontwikkeld voor gebruik op het internet. VRML is een open standaard, m.a.w. iedereen mag vrij gebruik maken van deze techniek. Virtual Vision produceert zowel VRML als QuickTime panorama’s. Het is natuurlijk mogelijk om panorama’s in beide formaten te maken met behulp van hetzelfde bron materiaal. VRML panorama’s zijn speciaal geschikt voor gebruik op het internet omdat er geen speciale software of een plug-in nodig is. Hierdoor kunnen gebruikers direct de panorama’s bekijken zonder dat er eerst software moet worden opgehaald. VRML panorama’s kunnen net als QuickTime panorama’s d.m.v. hotspots aan elkaar gekoppeld worden tot een virtuele tour. Net als bij QuickTime VR panorama’s kunnen koppelingen gemaakt worden naar andere webpagina’s. Hierdoor kunnen diverse andere media en informatie in een VRML tour verwerkt worden. VRML tours zijn een goeie aanvulling op een QuickTime VR; een gebruiker die de QuickTime software niet geïnstalleerd heeft kan toch de virtuele tour bekijken.

Flash Panorama VR PRO

Als laatste is er nog een programma waarmee een panorama in Flash gemaakt kan worden. Het grote voordeel hiervan is dat de meeste mensen de flash-plugin al op hun computer hebben staan waardoor ze direct de panorama kunnen zien. Deze methode heeft echter wel minder mogelijkheden dan de twee eerder genoemde.

Pronamic wil u graag helpen bij het maken van een panorama waardoor u site nog dynamischer wordt.

Altijd op de hoogte blijven?