Menu

Online bellen met Skype

Jelke 5 juni 2006

De mogelijkheden van het internet worden steeds uitgebreider. Met Skype is het mogelijk om over de hele wereld te bellen naar Skype gebruikers. In 2003 was het eerste testprogramma van skype te downloaden, inmiddels is het een echte hype geworden. Wat zit er achter dit programma met inmiddels honderd miljoen geregistreerde gebruikers.

Wat is Skype?

Skype is een gratis te downloaden programma waarmee gebruikers binnen enkele minuten geheel over de wereld kunnen bellen. Skype is ontwikkeld door de Zweed Niklas Zennstrom en de Deen Janus Friis, de oprichters van Kazaa (een gratis programma waarmee gebruikers muziek, films en programma’s kunnen donwloaden). Skype gebruikt de P2P (Peer-to-Peer) techniek om contact te leggen tussen jouw en andere gebruikers van Skype. Met een simpele headset kun je al snel al je online vrienden bellen, zonder enige kosten.

De mogelijkheden van Skype

Skype heeft naast het bellen naar andere gebruikers nog een aantal handige mogelijkheden. Zo is het mogelijk om groepsgesprekken te starten, hier kunnen maximaal 4 personen aan deelnemen. Er kunnen bestanden verstuurd worden tussen de verschillende Skype gebruikers. Zo kunnen er ook smsjes verstuurd worden en kunnen skype gebruikers naast bellen ook chatten.

Voordelen

 • Snelle en goede telefoonverbinding
 • Eenvoudig te installeren
 • Gratis
 • Het bellen van Skype gebruiker naar Skype gebruiker blijft altijd gratis.
 • Geen reclame
 • Wereldwijd
 • Skype gesprekken kunnen niet worden afgeluisterd

Nadelen

 • Telefoneren via een mobiele of een vaste telefoon is handiger dan via een pc. Maar dit is niet gratis.
 • Voor een gratis gesprek dient je gesprekspartner aan zijn pc zitten op het ogenblik dat je hem belt.
 • Skype op de pc op het werk is niet ideaal, aangezien veel Skype gesprekken het dataverkeer kunnen verhogen.
 • Het is niet mogelijk om vanuit skype gratis te bellen naar mobiel of vaste telefoon (dit is wel mogelijk alleen dan moet de gebruiker beltegoed kopen).

Skype in de bedrijfswereld

Skype wordt momenteel steeds vaker gebruikt door bedrijven, vooral bij bedrijven in de internetbranche. Deze bedrijven zijn gewoon tijdens werkuren bereikbaar via skype. Zo was als eerste Nederlandse bank, de Postbank die de klanten de mogelijkheid gaf om via Skype de klantenservice te raadplegen. Ook Pronamic is te bereiken via Skype! Bent u als bedrijf zijnde geinteresseerd in de mogelijkheden van Skype dan helpen wij u graag met het opzetten van Skype. Wij kunnen een koppeling opzetten zodat de bezoekers van uw website de volgende acties kunnen ondernemen:

 • Opbellen
 • Toevoegen aan Skype
 • Chatten
 • Uw profiel bekijken
 • Bestanden versturen

Ook kunnen wij de status aangeven van uw skype account. De status van Pronamic is:

Skype ontwikkelingen

In de Verenigde Staten loopt er momenteel een test van Skype, gebruikers kunnen gratis vanuit Skype bellen naar mobiel en vaste telefoons. Als dit financieel mogelijk is en er wordt genoeg gebruik van gemaakt, dan zal dit misschien in de toekomst voor iedereen mogelijk zijn.

Niklas Zennstrõm, CEO en medeoprichter van Skype zei:

“Mensen laten betalen voor hun telefoongesprekken is iets van de vorige eeuw. Met de software van Skype kunnen mensen betaalbaar contact houden met hun vrienden en familie en zo van hun investeringen in technologie en internetverbindingen profiteren.”

Download Skype op hun website.

Altijd op de hoogte blijven?