Menu

Content management

Jan Lammert 28 maart 2006

Het woord content management zegt het al: Het beheren van content. Maar niet alleen het beheren speelt een belangrijke rol bij content management ook het verzamelen, creëren en publiceren van content. Content management systemen (CMS) automatiseren dit proces.

In een content management systeem zijn vormgeving, content en structuur van elkaar gescheiden. Er wordt tegenwoordig steeds meer content op het web gepubliceerd. Een webcontent management systeem biedt vaak de mogelijkheid om content te creëren, beheren en publiceren in vorm van een of meer producten. Het grootste voordeel van een content management systeem is dat er geen specialisten meer nodig zodra content of vorm veranderd moet worden. Dit bespaart erg veel geld, leidt tot minder hoge doorlooptijden van wijzigingen en de kwaliteit en actualiteit is aanzienlijk hoger.

Cross media

Content management heeft als kenmerk dat de inhoud gescheiden wordt van vorm. Pas in het beheercyclus komt de vormgeving van het product aan orde. Door middel van content management kunnen gegevens voor verschillende media worden gepubliceerd worden. Dit word ook wel Cross media genoemd. Enkele typen media zijn:

  • Print
  • Radio
  • Televisie
  • PDA
  • DVD

XML

Steeds meer content management systemen ondersteunen XML of gebruiken het zelfs als kern van het systeem. Maar wat is XML nou? XML betekent Extensible Markup language. Eigenlijk is XML geen taal maar meer een systeem om andere talen te definiëren. In een XML-document staan alleen maar gegevens en de structuur van deze gegevens. XML zorgt voor een gestructureerde opslag van informatie, standaardisering van gestructureerde informatie en standaardisering van het informatie(beheer) proces.

Pronamic & Content management

Veel van de grote webdesign bedrijven bieden een content management systeem aan. Dat is ook niet zo gek want gebruikers willen graag hun eigen informatie creëren, beheren en publiceren. Ook Pronamic is druk bezig met de ontwikkeling van een content management systeem. Het biedt al het nodige van een goed web beheer systeem, het systeem is makkelijk in gebruik en niet algeheel onbelangrijk makkelijk uit te breiden.

Altijd op de hoogte blijven?