Menu

Vodcasting ook voor bedrijven

Martijn 9 februari 2006

Weblogs, podcasting. Allemaal nieuwe technologische ontwikkelingen om aan een breed publiek uw mening te vertellen. Het feit dat zelfs onze minister van justitie, Mr. P.H. Donner, aan het podcasten is geslagen, laat zien welke snelle ontwikkeling deze vorm van communiceren heeft gemaakt. Echter op weblogs en door middel van podcasting wordt voornamelijk een mening verteld, of muziek door gegeven. Dit is niet echt interessant voor een bedrijf dat niet een mening wil vertellen maar voornamelijk producten of diensten wil verkopen.

Een nieuwe trend kan er echter voor zorgen dat dit verleden tijd is. Er zijn namelijk dynamische bedrijven die in een hoog tempo nieuwe producten of diensten ontwikkelen. Omdat dit vaak nieuwe producten betreft, is het lastig om het nieuwe of het bijzondere van dit product weer te geven. Vodcasten is dan de ideale manier om meer informatie te geven over het nieuwe product.

Wat is Vodcast?

Vodcast staat voor Video-on-Demand en wordt soms ook Video RSS Feed genoemd. Met Vod-cast kun je videofilms vanaf je website afspelen. Op de video kunnen bezoekers van een website reacties geven , zodat er interactie ontstaat tussen bezoeker en producent. Voor bepaalde bedrijven kan dit zeer gunstig uitpakken, omdat ze zonder hulp van (dure) enquêtebureaus rechtstreeks feedback krijgen over hun product. Dat de reacties openbaar zijn en soms ook negatief kunnen zijn, vraagt wel om veel moed en lef van de betreffende producent.

Distributie

Er zijn twee manieren waarop je de video kunt distribueren. De eerste manier is de video aan te bieden door middel van streaming. Streaming is het online afspelen van een video. Het grote voordeel hiervan is, dat de gebruiker eerst geen grote bestanden hoeft te downloaden wanneer hij de video wil bekijken. Een voordeel voor de producent is, dat het kijkgedrag beter te bestuderen is. De producent kan namelijk precies zien wanneer de kijker besluit te stoppen met kijken en hier zijn conclusies uit trekken.
De tweede mogelijkheid van het aanbieden van een video is door middel van een download. De kijker kan dan de video downloaden op zijn eigen computer. Het voordeel hiervan is dat de kijker de video ook later nog een keertje offline kan bekijken. Ook kan de kijker de video verder distribueren.
De kijker kan het bestand doorsturen naar andere consumenten of naar andere media-apparaten zoals zijn iPod of mobiele telefoon. Het grote nadeel van deze manier van distribueren is, dat de kijker eerst de video moet downloaden, wat gepaard kan gaan met een lange downloadtijd al naar gelang van de grootte van het bestand. Een ander nadeel is dat de producent minder rechten heeft op zijn video. De gebruiker kan het bestand zo vaak als hij maar wil kopiëren en desnoods veranderen.

Afspelen

Bij het podcasten was het oorspronkelijk de bedoeling dat het fragment op de iPod werd gedownload. Deze mogelijkheid is erbij Vodcasting ook maar men denkt niet dat veel mensen dit gaan doen. Reden voor deze denkwijze is dat de oudere iPods nog niet de mogelijkheid bieden om een Vodcast te kunnen afspelen, maar de belangrijkste reden is dat er nog veel interessantere mogelijkheden zijn dan de iPod alleen.
De gedownloade video kan bijvoorbeeld ook op de televisie worden afgespeeld, hierdoor creëer je een veel beter beeld.

Succesvolle projecten

Vodcasting wordt op dit moment nog niet veel gebruikt in Nederland, zeker niet structureel. Eén van de weinige bedrijven die gebruik maakt van Vodcasting is de VPRO. Kijkers kunnen zich aanmelden voor bepaalde programma’s zoals:
Hollandse Nieuwe, Hotspots en naar Eer En Geweten.
Wanneer één van deze programma’s beschikbaar is, krijgt men dit via het programma iTunes automatisch te weten. Wanneer de VPRO of andere omroepen dit structureel gaan doen, ontstaan er geheel nieuwe mogelijkheden. Misschien dat er in de toekomst de mogelijkheid bestaat, dat wanneer een kijker thuiskomt, hij op de bank gaat zitten en alleen hoeft te kijken in zijn programma, welke interessante video’s beschikbaar zijn en die af te spelen.

Pronamic en vodcast

Uiteraard gaat Pronamic ook met zijn tijd mee en is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ook Pronamic kan voor u de mogelijkheid van vodcasting aanbieden of u hier verder over informeren. Het enige wat u dan hoeft te doen is te bellen naar Pronamic of een mail sturen naar info@pronamic.nl. Wij zullen u dan zo snel mogelijk van dienst zijn.

Altijd op de hoogte blijven?