Menu

Welke resolutie voor uw website?

Pronamic 22 januari 2006

Als u een professioneel bedrijf bent en een website laat maken dan regelt dat bedrijf in grote mate de resolutie waar uw website op te bezichtigen is. De resolutie van uw website kan erg bepalend zijn voor het succes van zaken doen op het internet. Door als eerste te onderzoeken wat uw klanten het prettigst vinden, kunt u er zekerder van zijn dat uw website een succes zal zijn.

Wat is beeldresolutie?

De beeldresolutie is een optie op uw computer die er voor zorgt hoeveel pixels/beeldpunten in het beeldscherm weergegeven moeten worden. Door voor een andere resolutie te kiezen, kunt u er voor zorgen dat uw beeldscherm meer of minder beeld zichtbaar maakt. Als u bijvoorbeeld op een 15″ beeldscherm de resolutie verhoogt van 800×600 naar 1024×768, dan zal de computer uw instellingen wijzigen waardoor u meer ruimte overhoudt. Andersom werkt het ook. De computer doet dit door ikonen en teksten allemaal te verkleinen, hierdoor heeft de computer extra ruimte gecreëerd wat weer op andere manieren gebruikt kan worden.

Wat wil dat zeggen over de website? Als men een achtergrondfoto plaatst met een breedte die overeenkomt met 800×600, dan zal deze te klein zijn bij weergave op 1024×768. De computer zal de foto gaan ‘verdubbelen’ om de lege achtergrond op te vullen. Dat is niet de bedoeling, en het zal niet professioneel overkomen. Hiertegen kan men een paar dingen doen om dat te voorkomen. We kunnen de website een vaste maat geven; de website kan niet vergroot of verkleind worden, zodat de weergave altijd correct is (maar dit houdt dus in niet schermvullend, maar kleiner). Als u uw website wel schermvullend wil hebben dan zal de website als het ware in elkaar moeten kunnen schuiven. Er zal dan door gebruikers met kleine resoluties veel gescrolld moeten worden. De website pakt dan alle informatie en schuift het in elkaar tot het precies op uw resolutie past.

Statistieken

Welke resolutie wordt het meest gebruikt?

  • 1024 bij 768 pixels: 57%
  • 800 bij 600 pixels: 18%
  • 1280 bij 1024 pixels: 14%
  • 1600 bij 1400 pixels: 1%

Benieuwd naar hoe uw website eruit ziet in verschillende resoluties?

Er zijn verschillende mogelijkheden op het web die u kunnen laten zien hoe uw website eruit ziet in bepaalde resoluties. Zo kunt u nagaan of uw website ook echt voor alle resoluties geschikt is. Om dit te testen hoeft u alleen de URL van uw website in te typen, en op de gewenste resolutie klikken waar u uw website in wil laten zien.

Resolutie test

Altijd op de hoogte blijven?