Menu

Mobiel Breedband internetten met UMTS

Martijn 7 januari 2006

Van het versturen van foto’s en andere kleine bestanden via de mobiele telefoon kijkt niemand meer vreemd op. Met GPRS is dit mogelijk gemaakt en kun je met je mobiele telefoon ook internetsites bezoeken. Het versturen van bewegende beelden kost echter veel meer bandbreedte. Dat er behoefte is aan die mobiele bandbreedte is duidelijk. Want overal online kunnen zijn heeft grote voordelen. Een zakelijke gebruiker zou zo onderweg zijn e-mail kunnen lezen en inloggen op het bedrijfsnetwerk zodat hij alvast vooruit kan werken. Ook voor consumenten wordt dit steeds aantrekkelijker door de snel dalende tarieven.

Hoe?

Hoe gaat mobiel breedband in zijn werk? De breedband verbinding gaat over het UMTS netwerk. Het netwerk wordt gezien als de opvolger van GPRS. Met de laptop contact maken met UMTS gaat via een USIM kaartje dat in een mobiele netwerkkaart wordt geplaatst. De netwerkkaart kan in het PCMCIA-slot van de laptop geplaatst worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om via een mobiele telefoon een UMTS verbinding te verkrijgen. Maar door beperkingen van de schermgrootte en toetsenbordgrootte van een mobiele telefoon wordt het beantwoorden van e-mail of het werken op het bedrijfsnetwerk moeilijk. Op het ogenblik wordt er dan ook het meest gebruik gemaakt van UMTS met een laptop of PDA. Voor privé gebruik zoals Videotelefonie, Mobile TV, het downloaden van muziek en spelletjes is de mobiele telefoon natuurlijk wel aantrekkelijk omdat de laptop dan thuisgelaten kan worden.

Snelheden en dekking

Met UMTS kunnen snelheden gehaald worden tot zo’n 384 kb/s. Dat maakt het 6x zo snel als het GPRS netwerk waarmee snelheden tot 52kb/s gehaald kunnen worden. De dekking van UMTS is tot nog toe beperkt tot de dichtbevolkte gebieden. De dekking is in Nederland momenteel ongeveer 60%. Als er op een plaats geen UMTS dekking is schakelt het netwerk automatisch terug op GPRS welke een 100% dekking heeft.

Toekomst

Hoewel UMTS nog niet eens helemaal is ingeburgerd staat zijn opvolger al voor de deur: HSDPA. HSDPA is een pakketgeschakelde dienst waarmee in de toekomst een snelheid gehaald kan worden van 10x de UMTS snelheid. Dit is te vergelijken met een kabel of ADSL aansluiting. Waarschijnlijk zullen aanbieders van UMTS ook HSDPA aan gaan bieden. Naar verwachting zullen de eerste HSDPA aansluitingen in het voorjaar van 2006 aangeboden worden.

Altijd op de hoogte blijven?