Menu

Wikipedia betrouwbare encyclopedie

Leo 18 december 2005

Volgens een wetenschappelijk tijdschrift is de internet encyclopedie Wikipedia net zo nauwkeurig als de online versie van Encyclopedia Britannica. Het tijdschrift Nature, heeft de twee encyclopedieën in 42 wetenschappelijke onderwerpen vergeleken.

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation. Het is in 2001 opgezet en bestond toen alleen in het Engels. Tegenwoordig bevat de encyclopedie meer dan 3.700.000 artikelen in ongeveer 200 talen. De encyclopedie is voor iedereen beschikbaar zonder dat men zich moet registreren. Sinds 5 december 2005 is het niet meer mogelijk om anoniem een artikel op Wikipedia te plaatsen. Aanleiding voor deze maatregel, waren enkele incidenten, waarbij gebruiker(s) artikelen met onjuiste informatie zou hebben geplaatst. Het anoniem aanpassen van een artikel is nog wel mogelijk.

Vandalisme

Het grote nadeel voor het open gebruik van Wikipedia is dat iedereen informatie kan toevoegen. Dit kan dus ook onjuiste informatie zijn. Enige tijd geleden werd Wikipedia het slachtoffer van vandalen. Zo stond er in een biografie van een 78-jarige Amerikaanse man dat hij mogelijk betrokken was geweest bij de moorden op John F. Kennedy en Robert Kennedy en dat hij 15 jaar in de Soviet-Unie zou hebben gewoond.

Wat dus niet het geval was. Zo zijn er nog meerdere artikelen te vinden. Zo ook over de nieuwe Paus. Hij zou uitgemaakt zijn voor Darth Vader uit de Start Wars films. Echter volgens het tijdschrift Nature, zijn dit uitzonderingen.

Sykje

Als u naar de Nederlandse startpagina van Wikipedia gaat, ziet u dat de encyclopedie zelfs Frysk en ’t Limburgs ondersteunt. In de ‘Fryske ferzje’ van Wikipedia zijn tal van artikelen te vinden die betrekking hebben tot Fryslân. Van de Alvestêdetocht (elfstedentocht) tot keunst (kunst).

Extreem strijken

Terugkomende op de vergelijking tussen Wikipedia en Encyclopedia Britannica.
De encyclopedie Wikipedia bevat zelfs artikelen die niet in de andere encyclopedie voorkomen. Zo wordt de sport ‘Extreem strijken’ beschreven. Een sport waar personen op de meest ongewone plaatsen kledingstukken proberen te strijken.

Dus wilt u over specifiek onderwerp snel en makkelijk informatie inwinnen. Bezoek dan zeker eens de website van Wikipedia.

Altijd op de hoogte blijven?