Menu

Hoe snel is mijn internetverbinding?

Karel-Jan 30 december 2005

Computers werken met het binaire stelsel. Een bit kan 2 verschillende waarden bevatten, namelijk een 1 of een 0. U vraagt zich misschien af waarom u dit moet weten? De snelheid van uw internetverbinding wordt meestal in bits per seconde aangegeven. Het is daarom belangrijk om eerst de basis van het binaire stelsel te begrijpen. U zult vast en zeker bekender zijn met kilobytes dan kilobits. Daarom laat ik u zien hoe u dit om kan rekenen, zodat u daadwerkelijk weet hoe snel uw internetverbinding is. Het enige wat u echt moet weten is dat 1 byte uit 8 bits bestaat.

8 bit = 1 byte
8 kilobit = 1 kilobyte
8 megabit = 1 megabyte

Met een 20 Mbit verbinding kunt u theoretisch gezien met een snelheid van 2,5 Mb per seconde downloaden (20/8). Vaak wordt u verbinding als volgt weergegeven: 512/128. Het eerste getal geeft de download snelheid in kilobits aan en het tweede getal de upload snelheid. Vaak is de downloadsnelheid een stuk hoger als de uploadsnelheid

De daadwerkelijke snelheid

Bij een 20 mbit verbinding zou u zeggen dat u altijd met een snelheid van 2,5 mb per seconde kunt downloaden. Toch is dit niet het geval. Door verschillende oorzaken kan de snelheid drastisch zakken. Enkele aspecten waar u rekening mee moet houden zijn:

  • TCP/IP protocol eist ook bandbreedte
  • De lengte van de verbinding tussen de telefooncentrale
  • Kwaliteit van de bekabeling
  • De upload snelheid van de webserver waar u van download

Speedtest.nl heeft een hele handige test suite om u internet verbinding te testen.

Altijd op de hoogte blijven?