Menu

Aansprekende lettertypes op uw website

Remco 28 december 2005

Met de huidige tekstverwerkingprogramma’s kan men tekst helemaal naar wens stijlen. Zo kan men kiezen voor een leuk lettertype met een modern kleurtje. Dit zelfde kan ook gedaan worden met tekst op een webpagina. Een webdesigner moet er echter rekening mee houden dat het gekozen lettertype ook op de computer van de bezoekers moet staan. Wanneer in een webpagina een lettertype gebruikt is die de bezoeker niet op zijn / haar computer heeft geïnstalleerd dan zal de tekst in een standaard lettertype te zien zijn. De normale internet gebruiker heeft maar een beperkt aantal lettertypes op zijn of haar computer geïnstalleerd. Dit betekend dat een webdesigner weinig keus heeft uit lettertypes.

Hieronder is daar een voorbeeld van te zien. Als het lettertype ‘Almonte Snow‘ op uw computer is geïnstalleerd zal de afbeelding links gelijk zijn aan de tekst rechts. Wanneer dit niet het geval is, is het lettertype ‘Almonte Snow’ waarschijnlijk niet geïnstalleerd op uw computer. Hierdoor kan de tekst worden weergegeven in een standaard lettertype (‘Times New Roman’).

Afbeelding Tekst
Almonte Snow Pronamic

Hierdoor ziet men op internet ook vrij weinig aparte lettertypes. Op internet worden doorgaans gebruik gemaakt van ‘standaard’ lettertypes. ‘Times New Roman’, ‘Arial’, ‘Verdana’ en ‘Courier’ zijn de meest gebruikte lettertypes.

Times New Roman Arial Courier
Afbeelding
Tekst Pronamic Pronamic Pronamic

Webdesigners gebruiken veelal bovenstaande lettertypes, omdat deze vrijwel altijd correct weergegeven worden op allerlei verschillende computers. Toch willen veel mensen ook andere lettertypes gebruiken op hun webpagina’s. Voornamelijk voor kleine, maar belangrijke, onderdelen van teksten zoals titels, quotes en tussenkopjes.

Als men voor titels, quotes en tussenkopjes geen standaard lettertype wil gebruiken zijn er verschillende mogelijkheden. Men kan afbeeldingen gebruiken in plaats van tekst. Op deze manier is men er zeker van dat de tekst overal gelijk wordt weergegeven. Deze vervangingsmethode brengt helaas ook een aantal nadelen met zich mee.

  • Slechtzienden kunnen de tekst niet vergroten
  • Screenreaders kunnen de tekst niet ‘lezen’ en uitspreken
  • Zoekmachines kunnen de tekst niet indexeren
  • Een afbeelding is vele malen groter als tekst, waardoor het laden van een pagina langer zal duren

Afgelopen maanden hebben een klein groep webontwikkelaars en grafische ontwerpers hard gewerkt aan een betere oplossing. De gevonden oplossing maakt gebruik van technieken waardoor de tekst ’toegankelijk’ blijft. Dit betekend onder andere dat slechtzienden de tekst ook zonder moeite zouden moeten kunnen lezen. Ook zoekmachines kunnen de teksten ‘lezen’, waardoor websites waarop de techniek gebruikt wordt ook hoog geïndexeerd zullen worden. De oplossing gaat momenteel onder de naam sIFR door het leven.

sIFR

sIFR staat vrij vertaald voor ‘schaalbare Flash vervanging’ en is bedoeld om kleine gedeeltes van de tekst zoals titels, quotes en tussenkopjes te vervangen door een eigen gekozen lettertype, zonder dat dit lettertype geïnstalleerd hoeft te zijn op het systeem van de gebruiker.
De tekst blijft te selecteren, kan worden vergroot (na herladen van de pagina) en gebruikers met oudere browers (geen JavaScript, CSS of Flash ondersteuning) zullen de titels ook kunnen blijven zien.

Voorbeeld webpagina’s

De techniek wordt nog bijzonder weinig gebruikt, veel webdesigners geven nog de voorkeur aan ouderwetse vervangingstechnieken. Helaas wordt het hierdoor voor een grote groep mensen moeilijk gemaakt om een website met succes te raadplegen.

Pronamic heeft een tweetal demonstratie pagina’s ontwikkeld waarop de techniek wordt gebruikt.

  • Friesch Dagblad
  • Nieuwjaarskaart 1855

Pronamic

Pronamic is gespecialiseerd in het toepassen van de genoemde technieken. Wij kunnen uw website opfleuren met allerlei grappige en leuke lettertypes. Als u meer informatie wilt over de mogelijkheden van sIFR dan kunt u contact met ons opnemen.

Update 14 juni 2011: de sIFR techniek is inmiddels vervangen door allerlei nieuwe technieken. Op onze weblog zijn een aantal actuele berichten te vinden over het gebruik van lettertypen op het web.

Altijd op de hoogte blijven?