Menu

RSS biedt voordelen voor iedereen

Karel-Jan 16 november 2005

Wat is RSS nou precies? RSS staat voor “Really Simple Syndication”. Door de manier waarop een RSS-document is opgebouwd biedt het de mogelijkheid om de content van een website op een gestandaardiseerde manier aan te bieden. Door dit gestandaardiseerde formaat kunnen andere websites en software deze informatie makkelijk inlezen om deze zo ergens anders te publiceren. RSS is vooral geschikt voor websites die vaak updaten. Vooral bij nieuws websites en weblogs is RSS erg populair. RSS is een XML toepassing. RSS documenten zijn dus tegelijkertijd XML documenten.

De voordelen

RSS biedt als communicatiemiddel voordelen voor de zender, de gebruiker en voor de webmaster die de RSS-feeds op zijn of haar site opneemt. Hieronder enkele voordelen voor de gebruiker en zender:

  • De bezoekers hoeven niet meer elke dag of elk uur te controleren of er nieuws op een website staat of dat er weer een aanvulling op een weblog is.
  • Door de enorme informatie overload zijn er al mensen die websites zonder RSS-feeds vermijden. Het zou goed kunnen dat dit de eerste tekenen zijn van een communicatietrend op grotere schaal onder internetgebruikers.
  • Door middel van RSS wordt er een rechtstreeks kanaal gecreëerd naar zeer geïnteresseerde mensen. Dat is zeker nu handig omdat nieuwsbrieven en andere vormen van e-mail als communicatiekanaal nogal te lijden hebben onder de spam-terreur.
  • Het is niet meeer nodig voortdurend uw favoriete websites te bezoeken om te kijken of er nog nieuws is. Via RSS-feeds merkt u dat vanzelf. Het nieuws komt in feite naar u toe en dat scheelt behoorlijk wat zoektijd.
  • U weet zeker dat u geen belangrijke actuele ontwikkelingen mist.

RSS in de praktijk

U weet nou ongeveer hoe RSS werkt en wat de voordelen er van zijn. Maar hoe werkt het nou precies in de praktijk? Allereerst besluit de webmaster van een website RSS te gebruiken. Hij maakt een RSS feed aan en stelt deze beschikbaar via een URL. U kunt doormiddel van onderstaande images zien of de desbetreffende website RSS-feeds aanbiedt.

De gebruiker heeft nu toegang tot deze informatie. Door middel van een bepaald programma of website wat een aggregator genoemd wordt kan de gebruiker de desbetreffende informatie bekijken. Een aggregator is niets meer dan een newsreader om deze specifieke informatie te lezen. Elke keer als de gebruiker zijn reader opstart, controleert het programma de URL van de RSS feeds, om te zien of er iets nieuws is. Zo ja, dan wordt deze nieuwe informatie gepresenteerd. Het is op deze manier mogelijk om zelf te kiezen welke informatie u wel of niet wilt zien. Het is mogelijk om vanaf verschillende sites RSS-feeds te halen.

Altijd op de hoogte blijven?