Menu

Ideal: Een nieuwe manier van online betalen

Martijn 23 oktober 2005

Tegenwoordig kunt u bijna elk product wat u kunt bedenken vanuit uw luie stoel bestellen. Van oude cd’s en boeken tot nieuwe kleding en radio’s het is allemaal online te koop. Heel erg makkelijk, snel en in de meeste gevallen goedkoper dan het kopen in een winkel. Maar vaak gaat het betalen nog niet op de nieuwerwetse online manier. Het betalen via een eenmalige incasso of via een acceptgiro wordt nog maar al te vaak gedaan. Naast deze manieren bieden veel winkels ook de mogelijkheid aan om te betalen via de creditcard. Dit is tevens een erg veilige manier van kopen maar door recente fraudegevallen met creditcards zijn de mensen niet meer zo happig om hun creditcardgegevens via internet te versturen.

Sinds begin oktober is er een nieuwe betaalmethode op de markt: iDeal. Dit is een nieuw betaalsysteem dat is opgezet is door de Postbank, Rabobank, ING en de ABN Amro. Deze banken hebben de handen ineengeslagen om zo betalen op internet makkelijker te maken. Het systeem werkt als volgt: de klant dient eerst te betalen waarna het product thuis gestuurd wordt. Als u iets online wilt kopen drukt u op de iDeal-knop en u wordt doorgestuurd naar uw eigen internetbank. Daar kunt u inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord zoals u gewend bent van internetbankieren van uw eigen bank. Hierna krijgt u een al ingevulde betalingsopdracht voor uw neus. Het enige wat u hoeft te doen is de opdracht te verzenden en de transactiekosten betaald de winkelier voor u.

De reacties op deze nieuwe methode zijn positief. De Consumentenbond vindt deze ontwikkeling een verbetering. Als je via iDeal betaalt geef je zelf de betaalopdracht aan de bank. Ook is het goed dat banken samen proberen tot één standaardinternetbetaalmanier te komen. Toch zijn er wel enkele nadelen aan iDeal. U kunt namelijk niet betalen in het buitenland of betalen aan verkopers die alleen maar een ‘papieren’ betaalrekening hebben en niet aan internetbankieren doen. Nog een nadeel aan iDeal is dat je tot nu toe nog niet met iDeal kunt betalen als het aankoopbedrag onder de € 10,- ligt. Of hier nog verandering in komt is nog niet bekend. Ook kun je tot nu toe niet op alle webwinkels betalen met iDeal. Het aantal webwinkels gaat naar verwachting wel snel stijgen.

Met iDeal doen de banken een stap in de goede richting. Maar of hiermee alle gebruikers die voorheen nog niet online wilden betalen overstag gaan is nog maar de vraag. Er kleven nog steeds nadelen aan die tegenstanders van online betalen nog steeds doen afschrikken. De tijd zal leren of dit dé standaard gaat worden.

Altijd op de hoogte blijven?