Menu

Browser oorlog

Karel-Jan 13 oktober 2005

De browser van Microsoft, Internet Explorer is veruit nog de meest gebruikte internet browser van de wereld. Echter, hier lijkt duidelijk verandering in te komen. Aan de hand van browserstatistieken valt op dat Internet Explorer langzaam maar zeker marktaandeel begint te verliezen door de opkomst van alternatieve browsers als Firefox en Opera.

Internet Explorer

Veel mensen verlaten Internet Explorer en stappen over naar Firefox of Opera. Vooral Firefox heeft een groot marktaandeel van Internet Explorer ingepikt. Maar waarom stappen deze mensen over? Hieronder een aantal redenen:

  • Andere browsers bieden extra functionaliteit
  • Andere browsers zijn veiliger
  • De ontwikkelingen binnen de andere browsers zijn een stuk groter

Binnenkort zal Microsoft de opvolger van Internet Explorer 6 uitbrengen, namelijk nummer 7 in de reeks. Versie 7 moet in combinatie met ‘gelaagde beveiliging’ het Windows-platform dichttimmeren. De nieuwe versie wordt sneller uitgebracht dan verwacht omdat de alternatieve veiligere browsers wel erg snel komen opzetten. Maar is het nu al niet te laat? Internet Explorer 7 kan straks alleen op Windows XP-machines worden geïnstalleerd die zijn voorzien van het tweede servicepack. Betekent dit het einde van Internet Explorer? We wachten het af.

Firefox

Zoals gezegd is Firefox in een razend tempo komen opzetten, en dit niet zonder enige reden. Allereerst is Firefox de meest aanpasbare browser ter wereld. Je kunt Firefox moeiteloos aan je eisen aanpassen voor de allerbeste surfervaring. Thema’s stellen je in staat om het uiterlijk van de browser te veranderen, terwijl uitbreidingen meer mogelijkheden en functionaliteit bieden.

In Firefox kun je ook browsen met tabbladen wat surfen sneller maakt. De mogelijkheid om meerdere pagina’s in één venster weer te geven helpt je je bureaublad en taakbalk vrij te houden en stelt je in staat om een pagina te blijven lezen terwijl nieuwe pagina’s op de achtergrond laden.

De nieuwste versie is nu Firefox 1.0.7.

Opera

Opera bestaat al heel lang maar heeft nog niet de bekendheid van Internet Explorer en Firefox. Nu de advertenties uit Opera verwijderd zijn denk de bouwer de nummer twee positie van Firefox te kunnen overnemen. Sinds het afschaffen van de banners zou Opera al 2,4 miljoen keer gedownload zijn, waarmee het totaal aantal gebruikers op ergens tussen de tien en de vijftien miljoen zou uitkomen.

Kortom een browsers waar we rekening mee moeten houden. De nieuwste versie is Opera 8.50.

Browsers en de webbouwers

De opzet van de alternatieve webrowsers heeft ook invloed op de webbouwers. Er moet rekening gehouden worden met al deze browsers. De gemaakte websites moeten in alle browsers goed functioneren.

Pronamic Webdesign is een bedrijf die zich aan de W3C webstandaarden houdt. Al onze websites zullen dus altijd uitstekend te zien zijn, ongeacht welke browser u gebruikt.

Altijd op de hoogte blijven?